Νομός Χανίων

Γηροκομείο – “κολαστήριο” στα Χανιά: Μήνυση μέσα από τη φυλακή σε Εισαγγελέα και Ανακριτή για την Αγία Σκέπη

Σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, αναμένεται να υποβάλλουν μήνυση σε βάρος του Εισαγγελέα και του Ανακριτή της υπόθεσής τους, οι ιδιοκτήτριες του γηροκομείου – κολαστήριου στα Χανιά, Χρυσή και Γεωργία Λιονάκη. Σύμφωνα  με την χθεσινή ανακοίνωση (30/01) του δικηγόρου τους, κ. Ρουσσόπουλου, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Θα κατατεθεί αύριο (31/01/2023) ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μήνυση των εντολέων μου, Χρυσής και Γεωργίας Λιονάκη, κατά του Ανακριτή Χανίων και της Εισαγγελέως Χανίων, που χειρίζονται την υπόθεση του Γηροκομείου Χανίων. Η κατάθεση θα γίνει ώρα 12:00 από εμάς και τον κ. Βασίλειο Χειρδάρη».

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, μετά την έκδοση ενταλμάτων από τον Εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκόμενων ανάμεσά τους και οι δύο γυναίκες.

 

Πώς οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο θάνατο – Σοκάρουν τα στοιχεία της δικογραφίας

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας, που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά, με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Το ψηφιδωτό της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποκαλούμενης και ως «Άουσβιτς», συνθέτουν αμέτρητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στην πορεία της μακράς έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ηλικιωμένου που επέστρεψε εγκαίρως στο οικογενειακό του περιβάλλον: «Οι συνθήκες πείνας μου θύμισαν την περίοδο της Κατοχής!».

Άνθρωποι που λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα, που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον. Παππούδες και γιαγιάδες που σιτίζονταν μέσω σύριγγας με ειδικό σύστημα από τη μύτη, για εξοικονόμηση χρόνου και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλημμελής καθαριότητα και συνθήκες ατομικής υγιεινής για τους φιλοξενούμενους, που έκαναν μπάνιο μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, κι αυτή με κρύο νερό. Αυτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» είχε τη φήμη της ιδανικής δομής στα Χανιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με πηγές ήταν η ακριβότερη. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτριες δέχονταν ακόμη και βαριές περιπτώσεις ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα και υπόσχονταν στους οικείους τους ότι υπάρχει μέριμνα ακόμη και για αποκατάσταση.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ