Νομός Χανίων

Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Προσφυγή Aντιπεριφερειάρχη ενόψει της δίκης

Προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος με το οποίο καλείται να δικαστεί στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ως κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου- «κολαστηρίου», άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης φέρεται να άσκησε προσφυγή στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης.

Πλέον, μετά την άσκηση της εν λόγω προσφυγής, μέσα στο επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών αναμένεται να κάνει πρόταση (για να γίνει δεκτή ή όχι) η προσφυγή του αντιπεριφερειάρχη στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί για το τι τελικά μέλλει γενέσθαι.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα προσδιορίστηκε αρμοδίως για τις 2 Σεπτεμβρίου του 2022 η εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 25 άτομα. Ωστόσο, η δίκη της 2ης Σεπτεμβρίου αφορά σε πράξεις, όπως παραλείψεις, παράβαση καθήκοντος κ.ο.κ. (πλημμελήματα).

Ο κ. Καλογερής, αλλά και ο προκάτοχός του Απόστολος Βουλγαράκης κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα διά παραλείψεως.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κατηγορείται πως, ενώ είχε τη νομική υποχρέωση να συντονίζει και να εποπτεύει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε, κατά παράβαση των καθηκόντων του, απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από 16 θέσεις η δυναμικότητά του αυξήθηκε σε 46. Η άδεια λειτουργίας της μονάδας είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2017 και βάσει νόμου δεν μπορούσε να προβεί σε αναθεώρηση.

«Θα περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης»

Μιλώντας πριν από λίγες εβδομάδες στη «ΝΚ», ο κ. Καλογερής είχε δηλώσει ότι «θα περιμένουμε την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος επίσης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα διά παραλείψεως, φέρεται να χορήγησε παράνομα άδεια λειτουργίας στη μονάδα το 2012, πράξη για την οποία δε διώκεται μιας και έχει παραγραφεί, ωστόσο διώκεται επειδή κατά το διάστημα μεταξύ 2017 και 2019 παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον επανέλεγχο της άδειας λειτουργίας.

Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης κατηγορείται ότι παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει τη σφράγιση της μονάδας, παρότι γνώριζε ότι σε έλεγχο που έγινε το 2018 διαπιστώθηκε παράβαση σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων, αλλά και σε σχέση με αυθαίρετες κατασκευές.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνεται και η νυν διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Μεταξύ άλλων, η διευθύντρια κατηγορείται πως δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια, και δη σε σχετική εισήγηση για την επιβολή σχετικών κυρώσεων για τους υπεράριθμους φιλοξενούμενους που είχαν διαπιστωθεί σε ελέγχους, παρά μόνο αρκέστηκε σε απλές συστάσεις, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαχειρίστριες τις αγνοούσαν.

Το χρονικό – Τέσσερις προφυλακισμένοι για τους θανάτους των τροφίμων

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, μετά την έκδοση ενταλμάτων από τον εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκομένων.

Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό-υπεύθυνο της μονάδας, έναν 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών, και έναν 42χρονο διοικητικό υπάλληλο.

Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2022, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που κράτησε ένα εικοσιτετράωρο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι τέσσερις εξ αυτών. Πρόκειται για τις δύο συνιδιοκτήτριες της δομής και τους δύο γιατρούς, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν δύο νοσηλευτές και ο διοικητικός υπάλληλος.

Υπενθυμίζεται πως η ογκώδης δικογραφία για το ιδιωτικό γηροκομείο στα Τσικαλαριά Χανίων, με τους τουλάχιστον 30 ύποπτους θανάτους, τους 300 καταγεγραμμένους την τελευταία εξαετία, περιλαμβάνει μαρτυρίες που προκαλούν σοκ.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ