Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτές Ρόκκας 2022 – Φωτίζοντας το αύριο

Σε μία ιδιαίτερη συνάντηση στην Κερά Κισάμου εγκαινιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουλίου, τα φωτιστικά installations της Dr. Shizuka Hariu που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις φετινές Γιορτές Ρόκκας 2022 με έμπνευση από τοπικούς θρύλους και παραδόσεις.

Οι κάτοικοι των χωριών είδαν με συγκίνηση τους επισκέπτες ξανά στους δρόμους και τα σπίτια τους, ενώ οι ιστορίες της καλλιτέχνιδας από την μακρινή της πατρίδα μπλέχτηκαν με τις ιστορίες του τόπου μας σε μία μοναδική βραδιά.

 

Το χωριό φωτίστηκε από τις δημιουργίες της πολυβραβευμένης καλλιτέχνιδας, ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε η Dr. Hariu αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη εμπειρία της δημιουργίας των έργων που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες. “Η θέα από τον λόφο Τρουλί στη Ρόκκα, η καθημερινή ζωή στα χωριά, μας δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση- σαν να είναι ο Θεός κοντά, μια δύναμη που δεν μπορούμε να νιώσουμε στη ζωή της πόλης”, σχολίασε. Η Shizuka Hariu, εκτός από τις φωτιστικές εγκαταστάσεις στην Κερά, έχει επιμεληθεί επίσης την σκηνογραφία της Κεντρικής Σκηνής, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη μορφή της πανσελήνου.

Στην συζήτηση συμμετείχε και η οργανωτική επιτροπή των Γιορτών Ρόκκας. Με το βλέμμα στην επόμενη χρονιά, όπου συμπληρώνονται τα 10 χρόνια της διοργάνωσης, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πρόεδρος της επιτροπής, καλωσόρισε την Shizuka Hariu αναγνωρίζοντας την σημασία της συνεργασίας με μια καλλιτέχνιδα που έχει εκθέσει τη δουλειά της στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης που δίνει ο πολιτισμός σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας.

Η Μέτη Παναγιωτοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, τόνισε πως “η χρονιά που πέρασε ήταν ίσως πιο δύσκολη από την περσινή, καθώς βιώσαμε πιο έντονα το αποτύπωμα όλων των αλλαγών που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα μας, και αντανακλούν σε όλους μας” ερμηνεύοντας την φετινή θεματική των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση.

Τον λόγο πήραν επίσης η Βάνια Σταμπολάκη εκ μέρους της ομάδας “Παραμυθάδες των Χανίων” που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία των installations, η Σοφία Μαλανδράκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης που συνδιοργανώνει τις Γιορτές Ρόκκας, ο Γιώργος Καστανάκης και η Κατερίνα Μαραγκουδάκη από τους πολιτιστικούς συλλόγους Ρόκκας και Κεράς.

Την ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν οι δεκάδες πολύχρωμες, χάρτινες δημιουργίες tanzaku και tanabata που περισσότεροι από εκατό συμμετέχοντες κατασκεύασαν με κέφι στα εργαστήρια που επέβλεψε η Dr. Hariu τις προηγούμενες ημέρες. Τα εργαστήρια τα πρότεινε η ίδια η καλλιτέχνιδα, φέρνοντας την τεχνοτροπία που έμαθε η ίδια σαν παιδί στο χωριό της στα δικά μας χωριά, τη Ρόκκα και την Κερά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ