ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «φρέναρε» η συμφωνία Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Χανίων – Όλο το παρασκήνιο

Nέοι «παίκτες», νέα δεδομένα στον μη συστημικό τραπεζικό χώρο καθώς το φιλόδοξο σχέδιο για μια νέα τράπεζα, την πέμπτη μεγαλύτερη της Ελλάδας που θα προκύψει από τη συγχώνευση Παγκρήτιας  – Συνεταιριστικής Χανίων και την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα… φρενάρει για λίγο.

Ο νέος βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας, η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έκανε σαφές ότι  θα επανεξετάσει το σύνολο των συμφωνιών και της στρατηγικής  – με δεδομένο και το προχωρημένο ενδιαφέρον για την Συνεταριστική Σερρών – και στο πλαίσιο αυτό στο μικροσκόπιο μπαίνει η συμφωνία με τη Συνεταιριστική Χανίων και αλλά και με τη QQuant για τη διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου.

Ετσι, η Παγκρήτια Τράπεζα γνωστοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι την πρόθεση της να επανεξετάσει τη συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Χανιώτες ενημερώθηκαν ουσιαστικά από τους δημοσιογράφους. Οι φήμες βέβαια αναφέρουν ότι τους τελευταίου μήνες το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν «θερμό».

Το παρασκήνιο της απόφασης

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία της Παγκρήτιας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του CEO της τράπεζας κ. Αντώνη Βαρθολομαίου και του κ. Αλέξανδρου Έξαρχου της Thrivest, του νέου κύριο μετόχου, παρουσία νομικών συμβούλων και στελεχών από το οικονομικό επιτελείο της τράπεζας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για τους όρους συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, καθώς διαπιστώθηκαν σημεία που πρέπει να επανεξεταστούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Κύκλοι της Παγκρήτιας τράπεζας υπογράμμιζαν ότι στόχος είναι να γίνουν καλύτερες, προς όφελος των μετόχων οι συμφωνίες και όχι να ακυρωθούν και τονίζουν ότι η τράπεζα βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα των τριών επιχειρηματιών.

Η αγορά πάντως εκτιμά ότι ένα θέμα κομβικής σημασίας είναι αυτό του μάνατζεμεντ μετά τη συγχώνευσης Παγκρήτιας  – Χανίων και το μοίρασμα των ρόλων μεταξύ των στελεχών των δύο τραπεζών και γενικότερα η «αρχιτεκτονική» της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές διάστημα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία έκτακτης γενικής συνέλευσης που έχει ζητήσει η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα, που δεν μετείχε στην ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ και πλέον κατέχει το 11,5% της Παγκρήτιας.

Η απάντηση από τη Τράπεζα Χανίων

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων από την πλευρά της, απάντησε με την παράθεση του ιστορικού της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση της συγχώνευσης, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο πρόσφατα εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι δεσμευτική για τα μέρη, όμως, η ολοκλήρωσή της είχε σαν προϋπόθεση την επιτυχή ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Υπενθύμιζε εξάλλου ότι μετά από πρωτοβουλία της Παγκρήτιας ανακοίνωσε πριν από ένα περίπου χρόνο (24/10/21) την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα συνένωσης των δύο τραπεζών «ενστερνιζόμενη το όραμα για τη δημιουργία ενός τραπεζικού ομίλου ικανού να διεκδικήσει ικανοποιητικά μερίδια αγοράς και να προσφέρει ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά».

Και με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων συμβούλων οι διοικήσεις των δύο τραπεζών διαπραγματεύτηκαν, οριστικοποιησαν και εισηγήθηκαν τους προτεινόμενους όρους της συγχώνευσης αυτών, οι οποίοι και εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν από τις εκατέρωθεν Γενικές Συνελεύσεις στις 05/05/2022 και  μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

«Διατηρώντας δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας ανώτερους των εποπτικών ορίων, εκσυγχρονίζοντας και βελτιώνοντας διαρκώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, ενδυναμώνοντας τα οικονομικά μεγέθη της, διασφαλίζει την επιχειρησιακή της συνέχεια και συνεχίζει να εργάζεται με προσήλωση για την εκπλήρωση των στρατηγικών της στόχων», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Χανίων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ