Δήμος Κισάμου

Γιατί επιβάλλεται να στηρίξουμε την προσπάθεια του Κώστα Βαρουχάκη – Τι προσφέρει η αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης

25 χιλιόμετρα θα προσπαθήσει να κολυμπήσει την  Τετάρτη 19 Αυγούστου ο Κισαμίτης Κώστας Βαρουχάκης, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο Ειδικό Σχολείο στο χωριό Κουτουφιανά, στη Γραμπούσα Κισάμου.

Ο Κώστας Βαρουχάκης, μετά την σπουδαία διάκρισή του στον αγώνα της σειράς Iroman στη Λιθουανία, έχει βάλει σκοπό να κολυμπήσει τη διαδρομή από τη διάσημη παραλία του Μπάλου μέχρι την Κίσαμο, προκειμένου να προβάλλει αλλά και να ευαισθητοποιήσει όλη την Ελλάδα, ώστε να μαζευτούν χρήματα για το Ειδικό Σχολείο Κουτουφιανών.

Η δράση συνδιοργανώνεται απο τον Πολ. Σύλλογο “Νεολαία Κισάμου” και τον Δήμο Κισάμου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων συντοπιτών μας, είναι απαραίτητο να γίνει ευρέως γνωστό τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση και πόσο σημαντική είναι μια αίθουσα που θα βοηθά τα παιδιά.

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Η θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (Sensory Integration) αναπτύχθηκε από την Αμερικανίδα εργοθεραπεύτρια και ψυχολόγο Jean Ayres (1923 – 1989) και βασίζεται στις θεωρίες της νευροεπιστήμης, της νευροψυχολογίας και της νευροφυσιολογίας.

1 στα 6 παιδιά έχει συμπτώματα δυσλειτουργίας της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, που επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι η διαδικασία της επεξεργασίας των αισθητηριακών ερεθισμάτων από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ώστε να παράγει μια προσαρμοστική αντίδραση. Εστιάζει κυρίως στις πληροφορίες που δέχεται ο εγκέφαλος από το ακουστικό, το οπτικό, το απτικό, το αιθουσαίο και το ιδιοδεκτικό σύστημα (Foster, 1996).  Το ακουστικό, οπτικό και απτικό σύστημα συνδέονται με τις αισθήσεις της ακοής, όρασης και αφής αντίστοιχα.

Ιδιοδεκτικό σύστημα: είναι το σύστημα που μας βοηθά να αντιληφθούμε τη θέση του σώματος στο χώρο, πόσο πολύ και πόσο γρήγορα συσπώνται οι μύες μας, πόση δύναμη ασκούμε μέσω των μυών μας και πως είναι ο συγχρονισμός μας.

Αιθουσιαίο σύστημα: το αιθουσαίο σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τη σχέση μας με τη βαρύτητα και μας βοηθά να καταλάβουμε τη θέση μας στο χώρο, από τη θέση στην οποία βρίσκεται το κεφάλι μας -αν δηλαδή στεκόμαστε όρθια ή ανάποδα, αν είμαστε ακίνητοι ή κινούμαστε, προς ποια κατεύθυνση και με τι ταχύτητα- ακόμα και αν δεν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Δυσλειτουργία: Η έννοια της δυσλειτουργίας της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης αναφέρεται στις συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά την επεξεργασία των πληροφοριών από τα αισθητηριακά συστήματα.

Χαρακτηριστικές συμπεριφορές παιδιών που παρουσιάζουν δυσλειτουργία της Α.Ο. είναι μεταξύ άλλων: Ευαισθησία στο θόρυβο, Δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένες οσμές, Υπερευαισθησία ή υποευαισθησία στο άγγιγμα, Άγνοια κινδύνου, Αντοχή στον πόνο, Διάσπαση προσοχής, Καθυστέρηση στην ομιλία ή/και τις κινητικές δεξιότητες, Αναζήτηση κινητικών δραστηριοτήτων

Οι δυσκολίες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιδιά. Η σοβαρότητα και το εύρος των συμπτωμάτων διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το ιστορικό και το περιβάλλον του παιδιού.

 

Αίθουσα θεραπείας

Η θεραπεία περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων που ενισχύουν την ικανότητα του παιδιού να αντιδρά κατάλληλα στα αισθητηριακά ερεθίσματα που δέχεται, παρέχοντας του πλούσια αιθουσάια, ιδιοδεκτικά και απτικά ερεθίσματα. Μέσα από τη θεραπεία επιτυγχάνονται οφέλη και σε τομείς όπως η ανάπτυξη του λόγου ή οι μαθησιακές επιδόσεις.

Η αίθουσα όπου πραγματοποιείται η θεραπεία αποτελείται από ελκυστικό για τα παιδιά εξοπλισμό όπως μπάρες ισορροπίας, κούνιες, τοίχο αναρρίχησης κτλ και για το λόγο αυτό είναι μια ευχάριστη διαδικασία για εκείνα. Στο κέντρο μας λειτουργούν 2 αίθουσες αισθητηριακής ολοκλήρωσης πλήρως εξοπλισμένες. Μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι, όμως με την κατάλληλη καθοδήγηση από έναν εκπαιδευμένο ειδικό επιτυγχάνονται οι στόχοι της παρέμβασης, οπότε το παιδί ενώ αισθάνεται ότι παίζει πραγματοποιείται η θεραπεία.

Ας είναι η προσφορά όλων μας μια σταγόνα στον ωκεανό.

Στηρίζουμε λοιπόν, την εξαιρετική προσπάθεια του Κώστα Βαρουχάκη, καταθέτοντας οποιοδήποτε ποσό επιθυμούμε στον τραπεζικό λογαριασμό της Νεολαίας Κισάμου

Aριθμός Λογαριασμού : 6378-010152-211

ΙΒΑΝ : GR0701713780006378010152211

Τράπεζα : ΠΕΙΡΑΙΩΣ




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ