ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Γιατί εμφανίζονται μειωμένα τα ποσά των φετινών αγροτικών επιδοτήσεων

Χρήματα περίμεναν, αλλά τα πολυπόθητα χρήματα που ήθελαν δεν έλαβαν οι αγρότες της Κρήτης, που είδαν τα ποσά πίστωσης στους λογαριασμούς τους πολύ χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν.

Γιατί όμως τα ποσά των επιδοτήσεων εμφανίστηκαν σαφέστατα χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που αναμένονταν; Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον μια σειρά από χρεώσεις και μειώσεις, οι οποίες και επηρεάζουν τα τελικά ποσά.

Στην πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, το ποσό ήταν μειωμένο, αφού παρακρατούνταν από αυτό, τόσο η αμοιβή της εταιρίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, όσο όμως και οι εισφορές προς τον ΕΛΓΑ.

Σε αυτές τις χρεώσεις έρχονται να προστεθούν οι δύο γνωστές πλέον μειώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κράτος. Η πρώτη μείωση αφορά σε ποσοστό 6 % για τη λεγόμενη “σύγκληση” τη μεταφορά δηλαδή ποσοστού επιδότησης από τα δενδρώδη φυτά, σε άλλες καλλιέργειες.

Η δεύτερη μείωση αφορά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 2 %, το οποίο σχετίζεται με το λεγόμενο “εθνικό απόθεμα” που οφείλει να έχει το Κράτος, προκειμένου να το διανείμει σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, όταν αυτό είναι εφικτό.