ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Αρνείται η Κομισιόν την πρόταση για πλαφόν

Την απόφαση να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, έλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της Ε.Ε. και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Την είδηση μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.

Μία μόλις μέρα πριν από το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στους 27 υπουργούς τις προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας θα συμβάλλουν σημαντικά προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές. “Αύριο θα συζητήσουμε με τους υπουργούς πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και θα καλύψουμε επίσης τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν επίσης πλεονάζοντα έσοδα που οφείλονται στην εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών”, δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Ενώ οι πρωτεύουσες της ΕΕ μπορούν να δηλώσουν κάποιες επιτυχίες στις προσπάθειες απογαλακτισμού της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο τους τελευταίους μήνες (νέοι προμηθευτές και αποθήκευση φυσικού αερίου περισσότερο του 85%) ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών – μελών προειδοποιεί ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αρκούν.

Σύμφωνα με την ίδια την Επίτροπο στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας θα τεθεί και το ζήτημα για το ανώτατο όριο τιμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου. “Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες”.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αγκάθι στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη – μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, δεν αρκούν για να περάσει η εν λόγω πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν. Ο λόγος είναι ότι τον επόμενο χειμώνα η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να αποθηκεύσει φυσικό αέριο με την πιθανότητα οι ρωσικές ροές να έχουν διακοπεί εντελώς.

«Πολλά κράτη – μέλη γέμισαν φέτος τις αποθήκες τους και με φυσικό αέριο κάτι που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμβεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και αυτή είναι επίσης η βασική συζήτηση με τα κράτη μέλη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν η Κίνα τερματίσει τα μέτρα καραντίνας, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι ότι έχουμε αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους καταναλωτές τους», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ