ΚΡΗΤΗ

Φωτιές: Αύξηση στα μικροσωματίδια και στην Κρήτη

«Να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους» καλεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και «αν πρέπει να εξέλθουν να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις φωτιές καταγράφεται αύξηση ων επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα.

Για να προστατευτούν, οι κάτοικοι θα πρέπει να κρατήσουν τα παράθυρα και τις πόρτες στα σπίτια τους κλειστά.

Στην περίπτωση που χρειαστεί να βγουν από το σπίτι, οι κάτοικοι θα πρέπει να φορούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία για το ποσοστό των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Την ίδια ώρα, αύξηση των μικροσωματιδιών καταγράφεται και στην Kρήτη όπου από το πρωί η ατμόσφαιρα είναι θολή και μυρίζει καπνός.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την εφαρμογή στην Νέα Αλικαρνασσό, το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε συγκέντρωση  μικροσωματιδιών 58 mg/m3, την ώρα που στα Χανιά ήταν 27 mg/m3.

Με πληροφορίες από: tanea.gr, creta24ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ