ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Φοιτητικά σπίτια με ενοίκια – «φωτιά»: Ελάχιστες οι κατοικίες με μίσθωμα έως 300 ευρώ – Πως κυμαίνονται στην Κρήτη

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί για ακόμη μια χρόνια η εύρεση φοιτητικής στέγης, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, καθώς το ράλι τιμών στα ενοίκια συνεχίζεται χωρίς «φρένα». Τα περισσότερα σπίτια είναι απλησίαστα με πολλούς φοιτητές να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο επιλέγοντας πανεπιστημιακές σχολές κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν τα ενοίκια και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές, οι οποίες και αναμένονται περί τα τέλη Ιουλίου, όσοι είναι σίγουροι για την πόλη και το πανεπιστημιακό ίδρυμα που πρόκειται να εισαχθούν, έχουν ήδη ριχθεί στη μάχη εξεύρεσης κατοικίας με τρία βασικά κριτήρια: να είναι ποιοτικό, σε λογική – για τα δεδομένα – τιμή και να βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή, κατά προτίμηση κοντά στο πανεπιστήμιο.

«Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη από το σύνολο των προηγούμενων 4-5 ετών ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα τελευταία επτά χρόνια, έχει καταγραφεί μια αύξηση στα σπίτια που απευθύνονται σε φοιτητές περίπου 75%. Η ραγδαία αύξηση των ζητουμένων τιμών μίσθωσης, η αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού, αλλά και η μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής, αναγκάζουν χιλιάδες οικογένειες φοιτητών να βάλουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη», επισημαίνει στο enikos.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χάρτης της φοιτητικής κατοικίας έχει αλλάξει την τελευταία επταετία. Περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», πλέον αποτελούν προπύργια του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, αλλά και πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης.

Πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, ήταν 2,89% (10% το 2022). Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές, καταγράφεται μηδενική (0,8%).

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα , εκ των οποίων τα 5 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 1,6% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά, έναντι του 3,7% πέρυσι (14,29% το 2022). Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα, εκ των οποίων τα 4 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€.

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική (0,30%), ενώ στον Πειραιά μόλις το 0,94%, 0,75% το 2023 και 7,14% το 2022.

Στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

Στις περιοχές του Πειραιά, 7 στα 10 διαθέσιμα ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€ και 600€.

Τι γίνεται στα Χανιά

Στα Χανιά, την Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάϊο –Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Χανιών περίπου 3.738 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 670€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 900€/μήνα.

Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στη πόλη, 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50τμ-60τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των ηλεκτρικών συσκευών αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 30τμ-45τμ η διαθεσιμότητα είναι αισθητά μικρή.

Στη Κέρκυρα, οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των ηλεκτρικών συσκευών αγγίζει τα 600€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ τα 800€/μήνα. Στο νησί είναι εγγεγραμμένα 6.759 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3 στους 4 στερούνται βασικά αγαθά για να πληρώνουν το ενοίκιο

Ερωτώμενος γιατί δεν μειώνονται οι τιμές των ενοικίων από την στιγμή που οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν έχουν να τα πληρώσουν ο κ. Μπάκας ανέφερε ότι, «το 76,9% όταν καταβάλλουν το ενοίκιο τους, στερούνται βασικά αγαθά, σύμφωνα με την Eurostat. Μάλιστα, το 45,5%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλουν τις δόσεις τους στο στεγαστικό δάνειο, είτε απλός οφείλουν το ενοίκιο ή χρωστάνε λογαριασμούς ΔΕΚΟ».

«Παλιά όταν το παιδί σπούδαζε σε άλλη πόλη και οι γονείς πλήρωναν ενοίκιο, είχαν φοροαπαλλαγή. Πλέον, ούτε αυτό συμβαίνει. Κατά μέσο όρο, ένας γονέας πληρώνει κάθε χρόνο 6.000 ευρώ σε ενοίκια διατραπεζικά, όχι μαύρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών στα ενοίκια

Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, αναμένεται ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, σημειώνεται μεγάλη αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυτό το διάστημα στο Δήμο Αθηναίων αριθμεί 11.313 (9.521 το 2023) αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης 3.314 (2.593 το 2023) σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA.

Επιλογή σχολής με γνώμονα… τις τιμές των ενοικίων

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων σε ολόκληρη την χώρα, μάλιστα, έχει επηρεάσει και τις επιλογές των φοιτητών, αφού πολλοί, λόγω οικονομικής αδυναμίας, προτιμούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους πανεπιστήμια κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

«Είναι λυπηρό, εν έτει 2024, η δυνατότητα καταβολής του φοιτητικού ενοικίου από την οικογένεια, να αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιλογής της πανεπιστημιακής σχολής. Δηλαδή, αν οι γονείς τελικά μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας. Η φετινή χρονιά, θα αποτελέσει την 6η-7η χρονιά που μεγάλο μέρος των νέων φοιτητών θα επιλέξουν την πανεπιστημιακή σχολή με βασικό κριτήριο αν βρίσκεται πλησίον της οικογενειακής κατοικίας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της Eurostat, όπου κατατάσσει τη χώρα μας 2η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε, που το 72% των νέων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάκας.

ΠΗΓΗ: enikos.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ