ΔΙΕΘΝΗ

Ευτυχία Πενταράκη από το Κίεβο: Ρωσικό σφυροκόπημα ουκρανικών υποδομών – Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες που είναι στην Ουκρανία

Χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό πολλές περιοχές στην Ουκρανία, μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό των Ρώσων. Στο στόχαστρο είναι και οι ενεργειακές υποδομές του Κιέβου, ενώ ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στο Μικολάιβ. «Θα ισοπεδώσω όλη την Ουκρανία, δεν προτίθεμαι να θυσιάσω άλλους στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο» δηλώνει ο στρατηγός των Ρώσων, Σεργκέι Σουροβίκιν.

Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες που είναι στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή να αναχωρήσουν άμεσα από το Κίεβο καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, σε συνέχεια των νέων βομβαρδισμών των τελευταίων ημερών.

Όπως μετέδωσε από το Κίεβο, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, η πρεσβεία επικοινώνησε με όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία, τους ενημέρωσε για την νέα οδηγία, τους είπε ότι για ο,τιδήποτε θέλουν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την πρεσβεία και να συνεννοηθούν για το ταξίδι τους αν κάπου δυσκολεύονται. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει κάποιος την επιθυμία να φύγει από την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει κανένα πλάνο να κλείσει η πρεσβεία και λειτουργεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή υπάρχει κόσμος που κοιμάται στα καταφύγια γιατί έχει τρομάξει μετά τις νέες επιθέσεις. Οι κάτοικοι προτιμούν την ασφάλεια του καταφυγίου που πλέον είναι πολύ οργανωμένα και κάποια από αυτά βρίσκονται έως και τρία πατώματα κάτω, ενώ έχουν κουζίνες, ίντερνετ, τηλεοράσεις.

Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία

Ενεργειακές υποδομές σε KίεβοΝτνίπροΖαπορίζιαΜικολάιβ και άλλες πόλεις της Ουκρανίας στόχος των ρωσικών επιθέσεων για ακόμη μία μέρα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη τονίζουν οι Ουκρανοί καθώς 1.100 πόλεις δεν έχουν ρεύμα, μεταξύ τους και το Κίεβο και η χώρα ίσως οδηγηθεί σε κυλιόμενα μπλακάουτ. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοινώνει πως έχει καταστραφεί το 30% των σταθμών παραγωγής ενέργειας: «Από τις 10 Οκτωβρίου, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί προκαλώντας μαζικά μπλακάουτ σε όλη τη χώρα. Καμία πιθανότητα πλέον για διαπραγμάτευση με το καθεστώς του Πούτιν».

Το Κίεβο κατηγορεί ανοικτά το Ιράν πως βοηθά τη Ρωσία στις επιθέσεις της στέλνοντας Καμικάζι – Drone και κινεί τις διαδικασίες για να κοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ