ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Τι ποσοστό συγκεντρώνουν συνολικά τα κόμματα της ακροδεξιάς

Η χαμηλή συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές φέρνει και στην Ελλάδα την τάση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Συνολικά, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, τα ακροδεξιά και δεξιά -δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας- κόμματα, αυτά που υιοθετούν αντιευρωπαϊκή και ξενοφοβική ρητορική, συγκεντρώνουν ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 18%.

Ξεχωρίζει το κόμμα “Ελληνική Λύση”, το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην επικράτεια -αλλά σε κάποιες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας κατακτά μέχρι και τη δεύτερη θέση! Με την ενσωμάτωση στο 39,05%, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο φτάνει το 9,84%. Ακολουθεί το “Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη”, με 4,42% και η “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία ξεπερνά οριακά το 3% (3,05%). Στο 1,47% οι “Πατριώτες” του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Συνολικά λοιπόν, ως τώρα, φαίνεται πως περισσότεροι από 270.000 από τους 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν καταμετρηθεί ως τώρα, επέλεξαν να στηρίξουν τα κόμματα που υιοθετούν, όπως και στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο, μια ρητορική επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στο προσφυγικό και συγκεκριμένα στην απέλαση μουσουλμανικών πληθυσμών, με υπερσυντηρητικές και απλοϊκές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, όπως συμβαίνει από τη Γαλλία ως την Ουγγαρία, από την Ιταλία ως τη Γερμανία.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ