ΔΙΕΘΝΗ

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στην Ιαπωνία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιαπωνία καταγράφηκε στο Τόκιο, μετέδωσε σήμερα, Δευτέρα, το δίκτυο NTV, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο προσβληθείς είναι ένας άνδρας περίπου 30 ετών που ζει στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αναφέρει παράλληλα η εφημερίδα Mainichi.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το Σάββατο έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 75 χώρες, ενώ έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι στην Αφρική.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής και τείνει να προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και εξανθήματα.

 

Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε, ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε τη σχετική απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράσης, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων», τόνισε από πλευράς της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση από την πρώτη μέρα και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη – μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην ΕΕ», επισήμανε η κ. Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ