Στους 472.928 φτάνει ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων από τον Αύγουστο του 2024 έως τις 18 Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Ελέγχου της νόσου (ΕΕΕΔΕΕ).
Στην ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί συνολικά 2.061 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2.559 εκτροφές σε όλη τη χώρα. Στην εβδομάδα από 10 έως 18 Ιανουαρίου 2026 εντοπίστηκαν 16 νέα περιστατικά σε έξι διαφορετικές περιοχές: πέντε στην Αιτωλοακαρνανία, τρία στην Αχαΐα, τρία στην Ηλεία, δύο στην Καρδίτσα, δύο στην Πιερία και ένα στη Ροδόπη.
Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι τα δεδομένα ενημερώνονται συνεχώς με βάση τις αναφορές των Περιφερειακών Ενοτήτων και θα δημοσιοποιούνται τακτικά για την έγκυρη και πλήρη πληροφόρηση των κτηνοτρόφων και του κοινού.
Επισημαίνεται ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας παραμένει κρίσιμη για τον περιορισμό της νόσου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλούν τους παραγωγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί.
Πηγή: neakriti.gr


















