Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ

European Young Chef: Ο κρητικός Ιωάννης Λιαπάκης αναδείχθηκε ο νεαρός σεφ της Ευρώπης για το 2025 – “Χαράσσουμε δρόμο στην γαστρονομία της Κρήτης”

Ο Ιωάννης Λιαπάκης από το Ηράκλειο, αναδείχθηκε European Young Chef for 2025, με το πιάτο “Ερέβυνθος“, ενισχύοντας τη διεθνή προβολή της κρητικής γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού.

ΛΙΑΠΑΚΗΣ

Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα στο πιάτο το πρώτο βραβείο, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο βάθος γεύσης και τη σαφή σύνδεσή του με την κρητική γαστρονομική κληρονομιά.

Τόνισαν τον τρόπο με τον οποίο ένα ταπεινό, συμβολικό έδεσμα αναδείχθηκε χωρίς να χαθούν οι βασικές του αξίες: ανθεκτικότητα, ευρηματικότητα και σεβασμός στη γη.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Sant Pol School of Hospitality and Culinary Management στο Sant Pol de Mar (Catalonia) από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2025 και συγκέντρωσε φιναλίστ από 9 βραβευμένες και υποψήφιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας.

λιαπακης σεφ

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο βραβευμένο σεφ, τόνισε πως “χαράσσουμε δρόμο στην γαστρονομία της Κρήτης” και χαρακτήρισε σπουδαία και όμορφη την εμπειρία που έζησε.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του  Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης είπε πως το Α’ βραβείο θα συμβάλει στην ανάδειξη της Κρητικής κουζίνας και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η Κρήτη φέτος είναι η γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης.

Το πιάτο που απέσπασε το Α’ βραβείο

Ο Γιάννης Λιαπάκης παρασκεύασε το πιάτο “Erevinthos” με ρεβυθόρυζο και λαβράκι.

Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε από αγνά κρητικά προιόντα όπως είναι οι αλατσολιές Χανίων, ο ξυνόχοντρος, το ελαιόλαδο, το θυμ,αρίσιο μέλι, το κρητικό παξιμάδι και τα αρωματικά βότανα δίκταμο και χαμομήλι.

 

 

Πηγή: ekriti.gr





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ