ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πώς θα είναι το νέο Μουσείο – Ο Κρίτων Πιπέρας μας ξεναγεί στο όραμα

Το νέο Aρχαιολογικό Μουσείο ανατέθηκε στα γραφεία Τομπάζη και David Chipperfield, τα οποία κέρδισαν με ομόφωνη απόφαση τον σχετικό διαγωνισμό. Ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διπλωματούχων Ξεναγών, επιχείρησε να μας δώσει μία εικόνα του πώς θα είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, μιλώντας στην Κατερίνα Μπατζάκη και στην εκπομπή «Συνδέσεις», της ΕΡΤ.

«Η όλη ιδέα είναι να δημιουργηθούν νέοι χώροι. Το σκεπτικό ήταν να γίνει μία υπογειοποίηση του Μουσείου, να υπάρχουν δηλαδή αίθουσες κάτω από τον κήπο, και αυτό το νέο κομμάτι να ενωθεί με το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Ακροπόλ, το οποίο και θα γίνει τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία στον κόσμο. Είναι όλη η ιστορία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και τα ρωμαϊκά χρόνια. Υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν. Και είναι αμέτρητοι θησαυροί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι θησαυροί που πρέπει να τους γνωρίσει όλος ο κόσμος, γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένο να γίνει επέκταση του Μουσείου»

Το περιμένουμε δεκαετίες. Ελπίζουμε να γίνει σύντομα. Και για εμάς τους ξεναγούς θα είναι πολύ σημαντικό, για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε όλη αυτή την ομορφιά και τη γνώση στους επισκέπτες στη χώρα μας».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ