ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές Εκλογές: Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών

Tο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φέρνει πολιτικές εξελίξεις, με τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών να δίνουν και να παίρνουν. Αν και πριν από το δυστύχημα η επικρατέστερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες ήταν η Κυριακή 9 Απριλίου, κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι πλέον ισχυρό το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι εκλογές για λίγες εβδομάδες ή ακόμα και για το τέλος της τετραετίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανοίγουν οποιαδήποτε συζήτηση για τις κάλπες, αφού, όπως τόνιζαν, αυτό που προέχει είναι η περίθαλψη των τραυματιών και η στήριξη των οικογενειών, πέρα από τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και ήδη πάνω στο τραπέζι βρίσκονται οι βασικές εισηγήσεις.

Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με τη μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες, με τις κάλπες να στήνονται λίγο μετά το Πάσχα. Οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από μια τέτοια τραγωδία και να ηρεμήσει η κατάσταση.

Στο σενάριο αυτό, του Απριλίου, «ελεύθερη» είναι η Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου, αφού στις 30 Απριλίου, που ακολουθεί, πέφτει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με τις δεύτερες κάλπες να πηγαίνουν στις 28 Μαΐου, πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το μεγάλο μειονέκτημα με την 23η Απριλίου, ωστόσο, είναι ότι η προεκλογική περίοδος πέφτει μέσα στο Πάσχα.

Για τον λόγο αυτόν, κορυφαίοι υπουργοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό (εφόσον καταλήξει στην απόφαση να αναστείλει την ημερομηνία των εκλογών για μετά το Πάσχα), εναλλακτικά στο πρώτο σενάριο, να εξαντλήσει τον διαθέσιμο πολιτικό χρόνο, ώστε και η τραγωδία των Τεμπών να έχει φύγει από την επικαιρότητα, αλλά να μην αναστατωθούν οι πασχαλινές συνήθειες των Ελλήνων.

Στο σενάριο αυτό, οι πρώτες κάλπες θα στηθούν τον Μάιο, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 14η Μαΐου ή την 21η του μήνα. Αν γίνει αυτό, η εισήγηση είναι οι δεύτερες κάλπες να στηθούν κατακαλόκαιρο, ώστε να μη συμπέσουν με τις πανελλαδικές, δηλαδή τέλη Ιουνίου ή ακόμα και αρχές Ιουλίου.

Ανακοινώσεις

Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, με τις εκλογές να διεξάγονται στις 9 Απριλίου. Αυτό που θα αλλάξει, ωστόσο, αν χρειαστεί, είναι το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων. Ετσι, το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή στις 3 Μαρτίου, με βασικό θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Πιο μακριά δεν μπορεί, άλλωστε, να πάει αυτή η εξαγγελία, καθώς η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του για εκλογές λίγα 24ωρα πιο μετά, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, για παράδειγμα.

Εάν επιλεγεί η 9η Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ανακοινώσει τις εκλογές ακόμα και 24 με 25 ημέρες πριν από τις κάλπες. Το Σύνταγμα προβλέπει πως η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπορεί να φτάσει το πολύ τις 30 ημέρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για μικρότερη διάρκεια, εφόσον βγαίνουν κάποιες προθεσμίες – όπως με τις δηλώσεις των υποψηφιοτήτων (οκτώ ημέρες από την ανακοίνωση), την επικύρωση από τον Άρειο Πάγο (άλλες τρεις μέρες από τις δηλώσεις υποψηφιοτήτων) ή ακόμα και την αποστολή των ψηφοδελτίων στα προξενεία για τους Έλληνες του εξωτερικού (πέντε με έξι ημέρες πριν από τις εκλογές). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η εμπειρία δείχνει πως το συντομότερο διάστημα εντός του οποίου μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές είναι οι 25 ημέρες.

Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 15 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ανακοινώσει τις εκλογές για τις 9 Απριλίου και την επομένη να διαλυθεί και τυπικά η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, τον γόρδιο δεσμό θα τον λύσει ο ίδιος, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις του τα επόμενα 24ωρα. Πάντως, σύμφωνα με τους μυημένους, το ισχυρότερο σενάριο παραμένει να διεξαχθούν οι εκλογές στις 9 Απριλίου. Δεν αποκλείεται μια μικρή μετάθεση για τις 23 Απριλίου, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, με την εναλλακτική όμως της 21ης Μαΐου να παραμένει στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως, μετά το τριήμερο πένθος, μπορεί να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και όλα να πάρουν τον δρόμο τους για τις κάλπες στις 9 Απριλίου. Αυτό που ενδέχεται να αλλάξει είναι ο χρόνος των ανακοινώσεων, να πάει δηλαδή λίγα 24ωρα πιο πίσω, «παγώνοντας» στο μεταξύ και κάθε κομματική δραστηριότητα μέχρι την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

 

Πηγή: real.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ