ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές Εκλογές 2023: Ποιοι θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη δεύτερη κάλπη του Ιουνίου

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε χθες μέσα στην ημέρα (23/5) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραλάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως αναμενόταν ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου. «Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη σύντομη συνομιλία του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας ότι γι’ αυτό «δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή». «Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση, αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες», απάντησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα επόμενα βήματα έως την προκήρυξη των εκλογών

Μετά από τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στις 18:30, στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο πρόεδρος του κόμματος θα κρατήσει την εντολή. «Κάντε λίγη υπομονή, θα το μάθετε», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πότε ορκίζεται η Βουλή

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 18:00. Αν επιβεβαιωθεί, τη Δευτέρα ακολουθεί η εκλογή του προεδρείου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Βουλή θα διαλυθεί, προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει επίσημο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει κλείσει ο κύκλος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Το χρονικό

Η διαδικασία ξεκίνησε χθες το πρωί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων από τον πρόεδρο της Βουλής. Πρώτος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νικητής των εκλογών, ο οποίος κράτησε τη διερευνητική εντολή μόλις μερικές ώρες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο, στους οποίους εξέφρασε αυτό που είχε πει προηγουμένως και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και πως προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή άμεσα, όπως και έγινε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τη διερευνητική εντολή έως τρείς ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από τη Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, όπως τώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, όπως αναμένεται ότι θα συμβεί, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής και θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Αναλυτικά οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί:

  • Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983).
  • Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983).
  • Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987).

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009). Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004).Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία από το 2010.

Ποιο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν μόνο κόμμα.

Η διαμόρφωση της Βουλής αν οι πρώτες εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής με τον οποίο θα πάμε στις επόμενες κάλπες, τότε σε μια πεντακομματκή Βουλή όπως αυτή που αναδείχθηκε και με τα ίδια πάντα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα η ΝΔ θα είχε εκλέξει 171 βουλευτές αντί 146. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεγε 60 βουλευτές αντί 71, το ΠΑΣΟΚ 35 αντί 41, το ΚΚΕ 21 αντί 26 και η Ελληνική Λύση 13 αντί 16.

Ένα δεύτερο σενάριο, θα ήταν να μπει ένα ακόμα κόμμα με 3% στη Βουλή και τότε η Νέα Δημοκρατία θα είχε 167 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 58, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 13.

Το τρίτο σενάριο με επτακομματική Βουλή θα έριχνε τις έδρες της ΝΔ σε 163, του ΣΥΡΙΖΑ σε 56, του ΠΑΣΟΚ σε 32, το ΚΚΕ σε 20, της Ελληνικής Λύσης σε 13 ενώ, τα άλλα δύο κόμματα, θα είχαν από 8 βουλευτές.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ