ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθελοντισμός στον Κάμπο Κισάμου

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Αλληλεγύης «Ο Κάμπος», μας έδωσε ένα μάθημα αξιοπρέπειας, σεβασμού και αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα ήταν κι ένα μάθημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης στα δυτικά του Ιναχωρίου, στο όμορφο φαράγγι του Κάμπου. Ο Πρόεδρός του, Νεκτάριος Μαρκάκης, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και νέοι του Συλλόγου, με πολύ μεράκι, κάνοντας μια «εκδρομή εργασίας», όπως είπαν, καθάρισαν από τους θάμνους το μονοπάτι και αποκατέστησαν τη σήμανσή του ώστε να έχει μια στοιχειώδη πρόσβαση. Ο Σύλλογός μας, πάντοτε, σε όλες τις δραστηριότητές του, έχει σαν οδηγό τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη, αξίες που είχαν οι πρόγονοί μας για το κοινό καλό του χωριού μας, που αποτελούν και τις αρχές του Συλλόγου.

Το φαράγγι του Κάμπου αναδείχθηκε με σημαντικές παρεμβάσεις από τον τότε Δήμο Ιναχωρίου με Δήμαρχο τον Κώστα Κουκουράκη. Έγιναν καλντερίμια, ξυλοκατασκευές, υδρομάστευση της πηγής προς την έξοδο, με καλαίσθητη πέτρινη κατασκευή. Φυσικά έγινε σηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται το ασφαλές πέρασμά του. Είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ιστορία από την αρχή της Τουρκοκρατίας. Η διαδρομή του αρχίζει από την κεντρική πλατεία του χωριού και διαρκεί περίπου μία ώρα. Στον τερματισμό του είναι ο όρμος Πλατανάκια. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, ανοικτά του όρμου πλησίαζαν Αγγλικά υποβρύχια κι έπαιρναν τη νύχτα Άγγλους και Νεοζηλανδούς στρατιώτες για τη Μέση Ανατολή. Την ημέρα κρύβονταν σε διάφορες σπηλιές του χωριού και οι Καμπιώτες τους πρόσφεραν τροφή και νερό. Η διατήρηση της λειτουργίας του φαραγγιού ασφαλώς δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον εθελοντισμό αλλά έχει ανάγκη από χρόνια και συνεχή συντήρηση. Διότι εκτός του φυσικού κάλλους μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό του χωριού και το τουριστικό εισόδημά του.

Θέλω να πιστεύω ότι η Νέα Δημοτική Αρχή Κισάμου, αφού ολοκληρώσει την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών του χειμώνα, θα εντάξει και το φαράγγι του Κάμπου στον χρόνιο προγραμματισμό της.

Μέχρι τότε και πάλι συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Διοικητικό Συμβούλιό του, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Σήφης Χαρτζουλάκης, Γιατρός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ