Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ

Εστίαση: Αγωνία στην Κρήτη – «Για να ανοίξει μια επιχείρηση χρειάζεται 5.000»

H επόμενη μέρα για τον επισιτισμό και την εστίαση ξεκίνησε, με τα εμπόδια ωστόσο να είναι πολλά. Οι πληρωμές του προσωπικού, το περιορισμένο ωράριο εργασίας (μέχρι τις 11 μ.μ.), σε συνδυασμό με το κεφάλαιο κίνησης, φέρνουν στην επιφάνεια εμπόδια την επόμενη μέρα, με τους καταστηματάρχες να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, πολλές καφετέριες δε θα ανοίξουν, με το ποσοστό να προσεγγίζεται στο 15%, ενώ το μέσο κεφάλαιο κίνησης για μια μέση καφετέρια υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ.

Έξι μήνες μετά το κλείσιμο των καφετεριών και ταβερνών ελέω κορωνοϊού, ο επισιτισμός και η εστίαση ανοίγουν. Το άνοιγμα, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε συνάδει με τις σωστές προϋποθέσεις, αφού από Δευτέρα οι μαγαζάτορες έχουν να ανέβουν έναν ανηφορικό “Γολγοθά”. Ο “Γολγοθάς”, όπως αναφέρουν οι μαγαζάτορες και οι εστιάτορες, είναι ιδιαίτερα ανηφορικός. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και επισιτισμού μίλησαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Προβλήματα

Η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Εστίασης, Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία στιγμή οι εργοδότες. Όπως ανέφερε, τα προβλήματα αυτά είναι: η μη χρήση μουσικής και το περιορισμένο ωράριο εργασίας, ενώ τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά στις προμήθειες εξαιτίας της περισσής δουλειάς και του ανοίγματος σημαντικών παραγωγικών φορέων.

«Αυτοί που ενδεχομένως δε θα ανοίξουν θα είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις ανακαινίσεις τους. Τα περισσότερα μαγαζιά θα ανοίξουν. Το πρόβλημα των επιχειρηματιών που έχει προκύψει είναι η μουσική. Στους ιδιοκτήτες μαγαζιών, η είδηση της μη χρήσης μουσικής είναι ένα γεγονός που δεν το έχουν δεχτεί θετικά. Τα μαγαζιά δε θα έχουν ζωή. Οι χώροι θα είναι υποτονικοί. Και όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα τηρήσουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων και των πελατών μας. Υπάρχει δυστοκία στους προμηθευτές γιατί έχουν “πέσει” μαζικά παραγγελίες από τον τουρισμό και την εστίαση. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αναστάτωση για το πώς ο εργοδοτικός κόσμος θα βρει χέρια με σκοπό να ικανοποιηθούν οι πελάτες. Ωστόσο, πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η συρρίκνωση του ωραρίου εργασίας, που δημιουργεί συγχρωτισμό και πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία», υπογράμμισε η κ. Αντωνακάκη.

Εμπόδια

«Τα εμπόδια είναι πολλά για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τα self tests. Είναι πλέον υποχρεωτικό να διενεργούνται. Έχουμε κλείσει τα μαγαζιά μας εδώ και έξι μήνες και η επόμενη μέρα είναι αρκετά δύσκολη. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι την επόμενη μέρα δε θα υπάρχει μουσική στα μαγαζιά, ενώ το ωράριο πρέπει να διευρυνθεί. Το κλείσιμο των μαγαζιών στις 10:45 κατακρεουργεί τον μαγαζάτορα. Είναι αρκετά νωρίς για εμάς. Η επανεκκίνηση είναι δύσκολη για εμάς. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσουμε το προσωπικό, τις πρώτες ύλες και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά εμείς οφείλουμε να πληρώσουμε και τις ασφαλιστικέ εισφορές των εργαζομένων. Πάμε για αφανισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Σωπασής, ο οποίος είναι ταμίας του Συνδέσμου Εστίασης, Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου.

«Δε φτάνουν»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σωπασής ανέφερε: «Τα χρήματα που λάβαμε εμείς είναι ακριβώς τα ίδια με τα χρήματα που έλαβαν οι εργαζόμενοι; Τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Με ποια κριτήρια αποφασίζει η κυβέρνηση το άνοιγμα των μαγαζιών, όταν μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε χωρίς μουσική, με περιορισμένο ωράριο και με χρήματα που δε φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να γίνει η επανεκκίνηση; Αυτή τη στιγμή, ένα μπαρ ή μια καφετέρια χρειάζεται 5.000 ευρώ για να ανοίξει. Πολλοί, δυστυχώς, επιχειρηματίες, όταν ανοίξει το καθεστώς των απολύσεων, θα υποχρεωθούν να απολύσουν προσωπικό. Γιατί δεν έχουν τα χρήματα. Τόσο απλό, αλλά και τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση».

«Καμία ενημέρωση»

Η Μαρία Αντωνακάκη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για τα μαγαζιά μαζικής εστίασης από τον αρμόδιο υπουργό, πράγμα που προσβάλλει τα οικονομικά τους συμφέροντα.

«Δεν έχουμε καμία ανακοίνωση. Μετά το Πάσχα και μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού, λογικά θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των μαγαζιών μαζικής εστίασης. Εμείς ζητάμε να στηριχθούν οικονομικά και κυρίως να ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις σχετικά γρήγορα, καθώς οι ιδιοκτήτες πρέπει να ρυθμίσουν ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των καταστημάτων», ανέφερε η κ. Αντωνάκη.

«Το 10-15% των επιχειρήσεων δε θα ανοίξουν»

Ο Γιάννης Νικηφόρος είναι οικονομολόγος και γνωρίζει τον παλμό της αγοράς. Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για το μέσο κεφάλαιο που πρέπει να διαθέσει ένας επιχειρηματίας για να ανοίξει την επιχείρησή του, το οποίο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως το 10-15% των επιχειρήσεων ίσως να μην ανοίξουν.

«Ένα κεφάλαιο κίνησης για να το χρησιμοποιήσεις με σκοπό την προμήθεια, σε συνδυασμό με το κεφάλαιο που θα χρησιμοποιήσεις για την πληρωμή λογαριασμών, φτάνουμε σ’ ένα ποσό που αγγίζει τα 5.000 ευρώ. Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε τις δουλειές κάποιων μαγαζιών πριν το άνοιγμα. Σ’ ένα μέσο μαγαζί, το κεφάλαιο επανεκκίνησης αγγίζει κοντά τα 5.000 ευρώ. Από την άλλη, εξαρτάται από το μαγαζί του κάθε επιχειρηματία. Σε κάθε μαγαζί υπάρχει διαφορετικό κοστολόγιο», ανέφερε ο κ. Νικηφόρος, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αυτοί που δεν είχαν φροντίσει να έχουν ένα απόθεμα με σκοπό να ενισχύσουν την επιχείρησή τους, ενδέχεται να μην ανοίξουν. Εκτιμώ πως 10-15% των επιχειρήσεων ίσως να μην ανοίξει».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ