Νομός Χανίων

Έργα οδικής ασφάλειας στα Χανιά – Μέσα στο 2019 η δημοπράτηση

Μέσα στο 2019 αναμένεται να δημοπρατηθεί η πρώτη φάση του έργου οδικής ασφάλειας στο τμήμα Γεωργιούπολης-Πετρέ, όπως διαβεβαίωσε τον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σε συνάντησή τους χθες στο υπουργείο Υποδομών, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων μελετών και διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε τρισκελών ισόπεδων κόμβων, 14 θέσεις εισόδου-εξόδου στον ΒΟΑΚ, 18 στάσεις λεωφορείων, ασφαλτοστρώσεις, στηθαία ασφαλείας, πινακίδες σήμανσης και κατασκευή έντεκα πεζοδιαβάσεων, εκ των οποίων 8 πεζογέφυρες και τρεις υπόγειες. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 10.000.000 ευρώ.

Στην αναλυτική ενημέρωση του δημάρχου Αποκορώνου, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση των μελετών βρίσκεται στο τελικό στάδιο, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και η δημοπράτηση θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Επίσης, συζητήθηκε η πορεία της δεύτερης φάσης, η οποία περιλαμβάνει τη βελτίωση-επέκταση των παράπλευρων οδών του ΒΟΑΚ και την κατασκευή πέντε γεφυρών στα ρέματα Δελφίνου, Μουσέλα και Πετρέ, για την αποκατάσταση της συνέχειάς τους καθ’ όλο το μήκος. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των παρεμβάσεων της δεύτερης φάσης εκτιμάται σε 5.000.000 ευρώ.

Με βάση την κοινή διαπίστωση ότι πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί η άμεση ανάθεση των αναγκαίων συμπληρωματικών μελετών για την πλήρη ωρίμανση και της δεύτερης φάσης.

Την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις τού κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο τμήμα του ΒΟΑΚ που είναι στα όρια του δήμου Αποκορώνου θα προχωρήσουν το συντομότερο.

Αναφορικά με την αποκατάσταση του ΒΟΑΚ, από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, ο κ. Κουκιανάκης ζήτησε την επίσπευση των σχετικών έργων ειδικά στη θέση “Μεγάλα Χωράφια”.

ΧΑΝΙΑ-ΚΙΣΑΜΟΣ

Άθλια η κατάσταση του ΒΟΑΚ

Τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής τμήματος της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Κισάμου στα όρια της δημοτικής ενότητας του Πλατανιά υπέγραψε ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Συνολικά 2,3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για παρεμβάσεις που θα επεκταθούν και στη δημοτική ενότητα Κολυμπαρίου, αλλά και στα όρια του δήμου Χανίων. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή μικρής πεζογέφυρας στα Καμισιανά, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Η δημοπράτηση των έργων αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες του βόρειου άξονα χαρακτηρίζουν άθλια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παλιά εθνική οδός, από τα Χανιά μέχρι το Κολυμπάρι. Η έλλειψη στοιχειωδών παρεμβάσεων σχολιάζεται επικριτικά και από τους ξένους τουρίστες, ενώ με αφορμή την έγκριση αποκατάστασης ενός τμήματος της παλιάς εθνικής οδού τονίζουν την ανάγκη αναβάθμισης του δρόμου σε όλο το μήκος του.

Εδώ και πολλά χρόνια, η παλαιά εθνική οδός είναι ένας δρόμος υψηλής επικινδυνότητας, χωρίς διαγραμμίσεις και με έντονες φθορές στο οδόστρωμα. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι κάνουν χρήση μιας οδού που δεν παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια στους πεζούς, κρύβει παγίδες για τους οδηγούς αλλά και για τα οχήματα.

Η διέλευση βαρέων οχημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα τον περσινό χειμώνα, όταν η εθνική οδός έκλεισε λόγω κατολισθήσεων, προκάλεσε καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Επαγγελματίες οδηγοί και επιχειρηματίες του Πλατανιά, πάντως, ζητούν οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δρόμου να γίνουν τους χειμερινούς μήνες, τονίζοντας τον κίνδυνο οι αφίξεις των πρώτων τουριστών της επόμενης σεζόν να γίνουν σε μια περιοχή που θα θυμίζει εργοτάξιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ