ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται µεγάλες αλλαγές στην στρατιωτική θητεία: Εθελοντική στράτευση γυναικών

Σε τολμηρές αλλαγές στο στράτευμα προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ενίσχυση του ρόλου των εφέδρων, αλλά και την εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Οι επικείμενες αλλαγές αναμένεται να έχουν ως βάση το φινλανδικό μοντέλο. Η εθελοντική στράτευση των γυναικών είναι , ένα από σχέδια για την νέου τύπου θητεία.

Το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου είναι να αλλάξει το μοντέλο στράτευσης και στη χώρα μας, με την αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι οποίοι θα δύναται να συνεισφέρουν περισσότερο, επιχειρησιακά, στον Ελληνικό Στρατό.

Η νέου τύπου θητεία θα προβλέπει και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, εισάγοντας έτσι μια μεγάλη καινοτομία, θα προβλέπει διαρκή εθελοντική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, ενώ ο χρόνος στράτευσης θα παραμείνει στους 12 μήνες, πιθανόν με μια μικρή μείωση εάν αυτό κριθεί εφικτό.

Το φινλανδικό μοντέλο

Το μοντέλο της Φινλανδίας αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία και στο στράτευμα προσανατολίζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη πρόσφατα στη Φινλανδία προκειμένου να ενημερωθεί από τον Φιλανδό ομόλογό του για το πώς λειτουργεί ο στρατός της χώρας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας παρακολούθησε εκπαίδευση εφέδρων σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη σκανδιναβική χώρα.

Η Φινλανδία διαθέτει τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα, όμως έχει ισχυρή πολιτοφυλακή η οποία εκπαιδεύεται κάθε χρόνο στη χρήση όπλων και τη λειτουργία μικρών κλιμακίων.

Ο στρατός της αποτελείται από ένα σκελετό επαγγελματιών στρατιωτών που πλαισιώνεται από κάθε διαθέσιμο έφεδρο πολίτη. Μάλιστα, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει την εκπαίδευση όλων των πολιτών, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, ανοίγοντας περισσότερα από 300 νέα σκοπευτήρια για την ενίσχυση της άμυνας, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι “σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι άνθρωποι μετατρέπονται σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους”, όπως επίσης και από το γεγονός ότι “γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Στόχος του σχεδιασμού είναι να καταστεί ελκυστική η θητεία, όπως και η εθελοντική εφεδρεία, στη νέα γενιά – και κυρίως να περάσει το μήνυμα ότι αυτή είναι ύψιστη υποχρέωση προς την πατρίδα, που δεν θα είναι εννέα «χαμένοι μήνες», αλλά περίοδος η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί προσδίδοντας και δυνατότητες στον οπλίτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα σχεδιαστούν δράσεις με επίκεντρο την πλήρη αναμόρφωση του Πολεμικού Μουσείου και διαδραστικά προγράμματα ώστε να υπάρχει μια σύνδεση και με τα σχολεία, στα πρότυπα του Imperial War Museum, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο ο Ν. Δένδιας και είχε συνάντηση με το Δ.Σ. του μουσείου.

Στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, από μια «δεξαμενή» 500.000 μονίμων και στρατεύσιμων να υπάρχει τουλάχιστον μια αξιόμαχη δύναμη 200.000 ανδρών και γυναικών.

Πηγή: protothema.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ