ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το «Καλάθι των Νονών» με παιχνίδια για το Πάσχα

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2023 θα εφαρμοσθεί το περίφημο «Καλάθι των Νονών», ακόμη ένα «έκτακτο καλάθι» που θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει της πασχαλινής περιόδου και το οποίο θυμίζει το «Καλάθι του Άι Βασίλη» που εφαρμόσθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 26 Φεβρουαρίου με τη σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα και να επίκειται στη συνέχεια η άμεση κατάθεσή του στη Βουλή, υποχρεωμένες να συμμετέχουν στο «Καλάθι των Νονών» είναι οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών και ο τζίρος τους υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως στη δράση μπορούν να συμμετέχουν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους παραπάνω υπόχρεους. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να την εφαρμόσουν μέχρι τη λήξη της, δηλαδή μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το «Καλάθι των Νονών» θα καθορισθούν αργότερα με σχετική υπουργική απόφαση, αλλά σε αυτά που θεωρούνται βέβαιο ότι θα περιληφθούν είναι παιχνίδια και λαμπάδες.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «Καλάθι των Νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 έως 10.000 ευρώ. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, με το άρθρο 49 του ιδίου νομοσχεδίου παρατείνεται η ισχύς του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», της δράσης που αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ και ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου 2023.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ