ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ

Τις επόμενες εβδομάδες περίπου 2,3 εκατ. συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερηλίκες και ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, στο πλαίσιο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δρομολογεί η κυβέρνησης σε νοικοκυριά που πλήττονται αφενός από τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, αλλά και την ενεργειακή κρίση.

Όπως έχει δημοσιεύσει το neakriti.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις του επιδόματος, το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρχει πρόβλεψη για συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχους επιδόματος παιδιού, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, καθώς επίσης και ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Επίσης το μέτρο θα αφορά και στους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες, οι οποίοι ωστόσο δεν λαμβάνουν το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ειδικότερα όσον αφορά τους ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  1. οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  2. προσυνταξιοδοτική παροχή
  3. αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ) και
  4. οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ τον μήνα. Συνολικά οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 1.400 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021) δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως).
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
  • Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και από το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνομιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους περίπου 36.000 δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

 

Πηγή: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ