ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Έτσι θα είναι ο φάκελος – Πώς θα ψηφίσουμε από το σπίτι μας

Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το απόγευμα από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ευρωεκλογών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για όποιον το επιθυμεί, κάνοντας λόγο για μία ιστορική τομή και ένα σημαντικό βήμα. «Γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας γιατί πήρε αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους όσο μακριά και αν είναι, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι και την πατρίδα του. Το ίδιο, όμως, θα γίνει και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος και έτσι θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαφορετικά δεν θα συμμετείχαν».

Πώς θα είναι ο φάκελος για την επιστολική ψήφο

Κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός έδειξε στο υπουργικό και έναν φάκελο της επιστολικής ψήφου που θα χρησιμοποιηθεί στις ευρωεκλογές του 2014. Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφίες θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο του θα αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να εγγραφεί κάποιος για την επιστολική ψήφο θα πρέπει να το δηλώσει 40 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες και αυτό αφορά και τους ψηφοφόρους εντός και τους ψηφοφόρους εκτός Ελλάδας

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επιστολική ψήφος να είναι απολύτως έγκυρη και να μην μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει αλλά και να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει από το 2019, το μοντέλο της επιστολικής ψήφου θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες του εξωτερικού (και του εσωτερικού) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι έλληνες πολίτες του εξωτερικού (και εντός της Ελλάδας) θα πρέπει εγκαίρως να δηλώνουν την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά: σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους. Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας. Εξάλλου η διαδικασία δεν θα αφορά μόνο όσους ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν λόγω κρίσης, αλλά ακόμα και τον πολίτη που την περίοδο των εκλογών διαμένει εκτός συνόρων προσωρινά (για επαγγελματικούς σκοπούς, για παράδειγμα) και δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις εθνικές κάλπες.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή. Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.

Θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).

Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους, εν ολίγοις, τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας, οδός…)

Και η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Δηλαδή, δεν θα έχει σημασία η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, αλλά το αν έχει παραληφθεί έγκαιρα. Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Υστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα «επιστρέφουν» στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, την ημέρα που διεξάγονταν δηλαδή η εκλογική αναμέτρηση, είχαν ψηφίσει ήδη περίπου 100 εκατ. Αμερικανοί. Από αυτούς τα 63 εκατ. ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας, με τη λεγόμενη επιστολική ψήφο. Στις ΗΠΑ η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου παρέχεται σε όλους τους αμερικανούς πολίτες και όχι μόνο στους εκτός επικράτειας εκλογείς.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ