ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Επιπτώσεις κλιματικής κρίσης: Πώς η δημόσια υγεία επηρεάζεται και επιδεινώνεται λόγω αλλαγής κλίματος

Θερμική καταπόνηση. Βλάβες στους πνεύμονες λόγω της εισπνοής καπνού από πυρκαγιές. Εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες σε νέες περιοχές καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που η δημόσια υγεία επηρεάζεται και επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής – κάτι που για πρώτη φορά θα βρεθεί στο προσκήνιο στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28). Από το 2030, ειδικοί εκτιμούν ότι μόλις τέσσερις από αυτές τις απειλές – υποσιτισμός, ελονοσία, διάρροια και θερμική καταπόνηση – θα αυξήσουν τα παγκόσμια ποσοστά θανάτων κατά 250.000 κατ’ έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μεταδιδόμενες νόσοι

Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς, όπως του δάγκειου, της ελονοσίας, του Δυτικού Νείλου και του Ζίκα, μετακινούνται σε νέες περιοχές του κόσμου, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή τους. Οι αναφορές για περιστατικά δάγκειου πυρετού έχουν αυξηθεί από περίπου μισό εκατομμύριο το 2000 σε πάνω από 5 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Θολά νερά

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έχουν προκληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής επιτρέπουν και σε άλλες μεταδοτικές, υδατογενείς ασθένειες να εξαπλωθούν. Ύστερα από δεκαετίες προόδου στην καταπολέμηση της χολέρας, που εξαπλώνεται μέσω μολυσμένης τροφής και νερού, οι αριθμοί των περιστατικών αυξάνονται και πάλι, ακόμα και σε χώρες όπου η ασθένεια είχε σχεδόν εξαλειφθεί. Τα πρόσφατα ξεσπάσματα της νόσου έχουν επίσης αποδειχθεί πολύ πιο θανατηφόρα, με τα ποσοστά θνητότητας να είναι τώρα στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο εδώ και πάνω από μία δεκαετία, όπως δήλωσε ο ΠΟΥ.

Και τα περιστατικά διάρροιας αυξάνονται επίσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ολοένα και πιο ισχυρές βροχοπτώσεις να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνες. Η διάρροια είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στον κόσμο για παιδιά κάτω των 5 ετών, μετά την πνευμονία, καθώς στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο.

Ακραία ζέστη και καπνός

Η θερμική καταπόνηση – μια από τις πιο εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία από την υπερθέρμανση του πλανήτη – προβλέπεται να επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες. Με τον πλανήτη να είναι ήδη θερμότερος κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, οι άνθρωποι το 2022 βίωσαν κατά μέσο όρο 86 ημέρες με επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με μελέτη του ιατρικού περιοδικού “Lancet” τον περασμένο μήνα. Εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ετήσιοι θάνατοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορούν να υπερτετραπλασιαστούν.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ