ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εμβόλιο γρίπης: Προσοχή! Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν!

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ενώ μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, ενώ επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμούς.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Οι αντενδείξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλακτοειδής) σε προηγούμενη δόση ή σε συστατικό του εμβολίου απαγορεύεται να το κάνουν.
  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγό.

Πιο συγκεκριμένα, σε ιστορικό αναφυλαξίας ή κνίδωσης μετά από έκθεση σε πρωτεΐνη του αυγού, ο εμβολιασμός μπορεί να διενεργηθεί σε περιβάλλον με κατάλληλο εξοπλισμό και γνώσεις αντιμετώπισης. Συστήνεται η παρακολούθηση του ασθενή για χρονικό διάστημα 30 λεπτών από τον εμβολιασμό

  • Άτομα με σοβαρό ή μέτριας βαρύτητας οξύ νόσημα, με ή χωρίς πυρετό.
  • Άτομα με ιστορικό GBS εντός διαστήματος 6 εβδομάδων από προηγούμενο.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ