Γεύση - Ψυχαγωγία Νομός Χανίων

Έλλη Τρίγγου: Πέρασα μια ονειρική πενταήμερη στα Χανιά

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα πιο επιδραστικά έργα όλων των εποχών, «έρχεται» στην Κρήτη σε λίγα 24ωρα, διά «χειρός» του σπουδαίου Λιθουανού σκηνοθέτη Cezaris Grauzinis.

Η πρωταγωνιστική «ομάδα» της «αιώνιας» αντιπολεμικής τραγωδίας αποτελείται από την Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), τον Βασίλη Μπισμπίκη (Κρέοντας) και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (Κορυφαίος του Χορού).

Λίγα 24ωρα πριν τις παραστάσεις της Κρήτης, το neakriti.gr συνομίλησε με την Έλλη Τρίγγου, η οποία, όπως μας ανέφερε, ανυπομονεί να έρθει στο νησί.

Η Έλλη Τρίγγου γεννήθηκε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 1989, ωστόσο μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μεταξύ άλλων, έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία Suntan (2016) του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Για την ταινία αυτή απέσπασε, μάλιστα, το βραβείο β’ Γυναικείου Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (“Ίρις”), καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (“Νύχτες Πρεμιέρας”). Έχει ακόμη πρωταγωνιστήσει στη σειρά Motorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου, η οποία έφτασε μέχρι το διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ Καννών. Η Έλλη Τρίγγου πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια ως «Ασημίνα» στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».

*«Αντιγόνη»… Ένας από τους πιο διάσημους γυναικείους ρόλους στα χρονικά του παγκόσμιου θεάτρου. Πώς νιώθεις που θα την υποδυθείς;

«Νιώθω μεγάλη χαρά που συνεργάζομαι με αυτήν την ομάδα και με αυτούς τους ανθρώπους σ’ αυτό το έργο που – απ’ ό,τι φαίνεται – μας αφορά ακόμα, παρά το ότι έχουν περάσει πάνω από 2.000 χρόνια. Είμαστε μια πάρα πολύ ωραία παρέα, με πολλή αγάπη ο ένας για τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζουμε την παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζω και εγώ το ρόλο της Αντιγόνης, που κι αυτός την αγάπη πρεσβεύει».

* Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η τραγωδία και δη η συγκεκριμένη τραγωδία;

«Είναι σίγουρα επίκαιρη, γιατί ακόμη μας απασχολούν τα ζητήματα της εξουσίας, της δικαιοσύνης και της αδικίας, των θέσεων που παίρνει ο λαός απέναντι σε αποφάσεις, των νόμων, αλλά και της θέσης της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και το πόσο λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της ή όχι».

* “Suntan”… Παρά τη νεαρή της «ηλικία», η ταινία έχει ήδη διαγράψει τη δική της ξεχωριστή διαδρομή κι εκτός συνόρων. Περιμένατε την επιτυχία αυτή;

«Να σας πω την αλήθεια, δεν το περίμενα. Ξέραμε, όμως, ότι όταν κάναμε την ταινία περνούσαμε πολύ ωραία κι ευχόμασταν όλοι να την δει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Όμως δεν είχαμε συγκεκριμένες προσδοκίες. Τελικά, η ταινία είχε τρομερή αποδοχή… Ταξίδεψε πάρα πολύ και στο εξωτερικό. Είναι στ’ αλήθεια μια πάρα πολύ ωραία ταινία και δικαίως έκανε την πορεία που έκανε».

* Ποια ήταν η τελευταία ελληνική ταινία που σε ενθουσίασε;

«(Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σκέψης) Τα «Μαγνητικά Πεδία». Μια πάρα πολύ ωραία ταινία που τη συστήνω ανεπιφύλακτα!».

* Σε ποια κινηματογραφική ταινία θα ήθελες να είχες πρωταγωνιστήσει;

«Ε, θα ήθελα να έχω παίξει σε έναν… «Νονό»! (γέλια)».

* Θέατρο ή κινηματογράφος;

«Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω… Ξεκίνησα από το σινεμά, αλλά αγαπάω και το θέατρο πολύ… Από όλες τις πλευρές έχουν να σου προσφέρουν πολύ όμορφα πράγματα, δε θα ξεχώριζα κάποιο από τα δύο».

* Έχεις επισκεφτεί ποτέ ξανά την Κρήτη;

«Είχα έρθει στην Κρήτη στην πενταήμερη εκδρομή, στα 18 μου, στα Χανιά. Είχαμε περάσει, όπως καταλαβαίνετε, ονειρικά, από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι! Τα επόμενα χρόνια έλεγα πάντα ότι θέλω να έρθω, αλλά να έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. Να έχω ένα μήνα. Αυτός ο μήνας δε βρέθηκε ποτέ και δεν έχω καταφέρει να έρθω ξανά από τότε. Γι’ αυτό ανυπομονώ να έρθω τώρα στο νησί»!

* Θα ήθελες να μας σχολιάσεις τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη;

«Θα επανέλθω στην «Αντιγόνη», και θα κάνω τη σύνδεση με αυτό που αναζητά η ηρωίδα, τη Δικαιοσύνη! Με αυτό ασχολείται το έργο: Με τους ανθρώπινους και τους θεϊκούς νόμους, τη μεταξύ τους ισορροπία και τη θέση της κοινωνίας απέναντι σε όλα αυτά. Οπότε απλά θα επαναλάβω το πόσο πραγματικά επίκαιρη είναι αυτή η τραγωδία. Τώρα όσον αφορά στα γεγονότα που συμβαίνουν, ο καθένας κάνει τον απολογισμό του, παίρνει τη θέση που καταλαβαίνει, και θα μας πει η Ιστορία τι είναι σωστό και τι είναι λάθος».

* Βλέπεις καθόλου φως στο τούνελ στο οποίο φαίνεται να έχουμε βυθιστεί σαν κοινωνία;

«Υπάρχει φως, ναι, υπάρχει… Μπορεί να αργήσουμε λίγο να το δούμε, μπορεί να μην προλάβουμε καν να το δούμε εμείς, αλλά θα το δουν οι επόμενοι από εμάς! Αλλά πάμε προς το φως, να είσαι βέβαιος»!

* Είναι κομβικός ο ρόλος του ηθοποιού και της Τέχνης στο να βρούμε αυτό το… φως;

«Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς, από το πόστο στο οποίο βρίσκεται, από εκεί που καταπιάνεται ο καθένας, να το κάνει με αγάπη, με καλή πρόθεση, με την πρόθεση να κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του και το σύνολο. Σε όποιο πόστο κι αν είναι. Δεν είναι η δουλειά του ηθοποιού ή η Τέχνη πιο σημαντική από άλλες. Είναι εξίσου σημαντική κι εξίσου ζωτικής σημασίας με άλλες δουλειές. Οπότε ας κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί στον τομέα του, και όλα θα πάνε καλύτερα…».

* Κάτι για το τέλος…;

«Μακάρι να έρθετε να δείτε την παράσταση και να περάσετε όμορφα! Ανυπομονώ να έρθουμε και να μπορέσουμε να χαρούμε και λίγο το όμορφο νησί σας!».

Οι παραστάσεις στην Κρήτη – Πρεμιέρα μεθαύριο Δευτέρα στο Ηράκλειο

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ηράκλειο μεθαύριο Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιουλίου, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». Την Τετάρτη 27 Ιουλίου η Αντιγόνη «ανεβαίνει» στο Ρέθυμνο, στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, ενώ στις 28 και 29 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, στα Χανιά. Ας σημειωθεί ότι η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Επίδαυρο, στις 5 και 6 Αυγούστου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Οι παραστάσεις γίνονται σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως», με την οργάνωση της «5η Εποχή Τέχνης».

Η σκηνοθεσία είναι του Cezaris Grauzinis, ενώ η μετάφραση του έργου έχει γίνει από τον Γιώργο Μπλάνα.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9:30 το βράδυ, ενώ η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται μέσω του ticketservices.gr. Εξάλλου, στο Ηράκλειο η προπώληση γίνεται από τα ταμεία του κηποθέατρου «Καζαντζάκης», στο Ρέθυμνο από το κιόσκι του Δήμου, στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, ενώ στα Χανιά από το Μεγάλο Αρσενάλι, στο παλιό λιμάνι Χανίων (Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι).

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ