Νομός Χανίων

Ελευθερία Βιδάκη : Δεκαεπτά χρόνια από το θάνατο της Χανιώτισσας ηθοποιού

Στις 30 Μαρτίου 2004 η ηθοποιός πήρε την μεγάλη απόφαση να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα από τον κλοιό στον οποίο ένιωθε ότι βρισκόταν και με μια ενέργεια που σόκαρε το πανελλήνιο, έβαλε τέλος στην ζωή της.

Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 η Ελευθερία Βιδάκη βρισκόταν σε μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας της αλλά και της προσωπικής ζωής της. Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην σειρά «Κάτι τρέχει με τους δίπλα», που αγαπήθηκε και παίζεται ακόμα, είχε κατορθώσει να γίνει ευρέως γνωστή και να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι, ενώ μόλις είχε φέρει στον κόσμο τον γιο της.

Θα περίμενε κανείς ότι το παιδί θα έκανε την 35χρονη τότε ταλαντούχο ηθοποιό να αισθανθεί πληρότητα. Αυτό που δεν ήταν γνωστό όμως, ήταν ο προσωπικός «Γολγοθάς» της. Χωρίς να το γνωρίζει κανένας, πέρα από τους πολύ κοντινούς ανθρώπους της, η Ελευθερία Βιδάκη, βαθιά μελαγχολική κατά καιρούς, είχε έρθει αντιμέτωπη με την χειρότερη δυνατή μορφή της επιλόχειας κατάθλιψης. Μιας κατάστασης που προσβάλει το 15% των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο παιδιά και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί σοβαρές και άκρως επικίνδυνες καταστάσεις.

Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή κλινικής κατάθλιψης που χτυπά γυναίκες οι οποίες μόλις έχουν φέρει στον κόσμο παιδιά. Έρχεται ύπουλα και τους χτυπά σε αυτό το σημείο που ενδεχομένως δεν θα περίμενε κανείς. Έρχεται και παίρνει την μορφή του ίδιου τους του σπλάχνου.

Όπως και αρκετές άλλες γυναίκες στη θέση της έτσι και η Ελευθερία Βιδάκη ήρθε αντιμέτωπη με αυτόν τον ύπουλο εχθρό χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί αυτό που την «έτρωγε» εσωτερικά την στιγμή που θα έπρεπε να είναι απόλυτα ευτυχισμένη, έχοντας τον γιο της στην αγκαλιά της. Η μάχη με την ασθένεια αποδείχτηκε σύντομη.

 

Για ένα διάστημα υπήρξαν μερικά από τα συμπτώματα, ορισμένα από αυτά ιδιαίτερα έντονα, όπως άγχος, αίσθημα ενοχής, έλλειψη ικανοποίησης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναίκα μπορεί να φτάσει στα άκρα, κάνοντας σκέψεις για ενέργειες που απειλούν την ζωή του βρέφους ή της δικής της.

 

 

Αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του κλιμακοστασίου του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην Αγία Παρασκευή, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο. Η είδηση για τον θάνατό της, με όλο το παρασκήνιο που τον συνόδευε, αλλά και τα αίτιά του ήρθε να βυθίσει στο πένθος τόσο την οικογένειά της όσο και τον καλλιτεχνικό κόσμο και ιδιαίτερα εκείνους τους ηθοποιούς με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στο θέατρο και την τηλεόραση, όπου συμμετείχε σε παραστάσεις και σίριαλ τα οποία αγαπήθηκαν από το κοινό.

Το 2010, οι κάτοικοι του Θέρισου Χανίων μαζί με τον δήμαρχο του χωριού και τη βοήθεια του πατέρα της ηθοποιού, Θρασύβουλου Βιδάκη, αποφάσισαν να δώσουν εις μνήμην της, το όνομά της στην οδό για το δρόμο που οδηγεί στο πατρικό της σπίτι, και έτσι λέγεται «Οδός Ελευθερίας Βιδάκη».

 

Πηγή Μηχανή του Χρόνου