ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερη χωρίς όρους η Ρένα Δούρου για την τραγωδία στην Μάνδρα

Ελεύθερη χωρις περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας.

Η Ρένα Δούρου και ακόμα οκτώ πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για την τραγωδία και συγκεκριμένα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβη από αμέλεια, της πλημμύρας από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος.

Η περιφερειάρχης Αττικης πέρασε το κατώφλι της 7ης τακτικης ανακρίτριας στις 11.30 το πρωί και βγήκε από τα δικαστήρια στις 5 το απόγευμα.

Τι ισχυρίστηκε η Ρένα Δούρου
Πριν από την απολογία της, έδωσε εξηγησεις με γραπτό υπόμνημα στην ανακρίτρια . Συμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι οι δυο πραγματογνωμοσύνες, τις οποιες υπογράφουν 8 Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και την άλλη 3 Μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το τεχνικό Επιμελητήριο δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ουτε στην ίδια στην Περιφερειάρχη. Αναφερόμενη στις πλημμύρες επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια!

Παράλληλα, κατά πληροφορίες υποστήριξε πως ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας” ενώ φερεται να επέρριψε ευθύνες στον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Μάλιστα η ίδια φερεται να υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της μπήκαν για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, τονιζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ την ώρα που η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα της φέρεται να ανέφερε «εν τούτοις η ανακριτική έρευνα (αν κρίνει κανείς από το κατηγορητήριο και τις αδιαλείπτως προστιθέμενες σε αυτό «νέες» κατηγορίες), δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη. Αλλά να «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Μα για τον πάρα πολύ απλό λόγο ότι αλλιώς, δηλαδή κατά τρόπο που να αποδεικνύεται άμεσα και συγκεκριμένα αμέλεια της περιφερειάρχου, δεν είναι δυνατή η στήριξη κατηγορίας κατά της Ρένας Δούρου. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την τελείως διαφορετική φύση των ερωτήσεων της προκαταρκτικής εξέτασης από την επίρριψη «των πάντων και άλλων τινών» επί της περιφερειάρχου στην ανάκριση. Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων«.

Μετά την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα η κυρία Δούρου δήλωσε «η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απωλεια τόσων ζωων. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νυχτα της τραγωδίας στην εισαγγελία του Αρείου πάγου, με την πεποίθηση οτι δεν μπορούμε να μην βάλουμε στόπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτελους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα ολόκληρη και όχι μονο στην Αττική. Πιστευοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τος πραγματικές αιτίασεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστα σας και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο πρέπει να μοιραστω μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία γι το γεγονος ότι οι άνθρωποι της τοπικης αυτοδιοικησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε οποτεδήποτε είναι ενας κακος οιωνος για την αποτελεσματικότητα της τοπικης αυτοδιοικησης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ