ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης

Κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 20.12.21, της Επερώτησης που κατέθεσε η παράταξή μας πριν από ένα μήνα, επισημάναμε το θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 4 του Ν.4674/20 για την ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ, που αξιοποιεί μερικώς και η Περιφέρεια Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα αναδείξαμε τους σημαντικά αυξημένους πόρους της τάξης του 20%, που έχουν διατεθεί τόσο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρεια όσο και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ 21-27, εκτός των έργων του Ταμείο Ανάκαμψης, των Τομεακών και των έργων ΣΔΙΤ και Παραχώρησης. Παράλληλα αναδείξαμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομής. Αφετέρου είναι πρόδηλο ότι ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις προφανώς δεν υπάρχει, την στιγμή που οι Υπηρεσίες Δόμησης, με πρωταγωνίστρια την ΥΔΟΜ Χανίων αδυνατεί όχι μόνο να διεκπεραιώσει τα αιτήματα αδειών αλλά ούτε καν σηκώνουν τα τηλέφωνα σε ένα απόλυτο αδιέξοδο που δημιουργεί αθέμητο ανταγωνισμό μεταξύ περιφερειών, απώλειες πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χαμένες επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου μας παρά την εξαιρετική επενδυτική δυναμική του τόπου μας.

Στο σημερινό αδιέξοδο και την διαφαινόμενη επιδείνωσή του προτείναμε στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

α. προτείνουμε να αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώνει επισταμένα και διεξοδικά τους Δήμους για τις δυνατότητες του άρθρου 4 του Ν.4674/20 για την ενίσχυση των Τεχνικών τους Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης για την επίσπευση δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.

β. προτείνουμε να ιδρύσει η Περιφέρεια Κρήτης Υπηρεσία Δόμησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος που ήδη έχει κάνει αντίστοιχη εξαγγελία με την βοήθεια και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την διεκπεραίωση των στοιβαγμένων αιτημάτων αδειών ειδικά της ΥΔΟΜ Χανίων για να σταματήσει η αβελτηρία, η αναποτελεσματικότητα και η καταστροφή πολιτών και επενδύσεων.

Από τον συνδυασμό “Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”

(Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης)ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ