ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση ΚΙΝΑΛ: Ποιος προηγείται ως καταλληλότερος για πρόεδρος

Oι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής και την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος είναι γεγονός και αποτυπώνουν την αλλαγή δεδομένων που προκάλεσε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και όλοι στο ΚΙΝΑΛ έχουν πατήσει «παύση» στις προεκλογικές τους εκστρατείες, μετά τον ξαφνικό χαμό της Φώφης Γεννηματά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό του politic.gr, όπου και καταγράφεται η πρώτη αντίδραση των ψηφοφόρων μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, προβάδισμα έστω και με μικρή διαφορά έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης (32,4%) που κρίνεται ως καταλληλότερος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου (29,2%), η υποψηφιότητα του οποίου άλλαξε τα δεδομένα της εσωκομματικής μάχης. Ακολουθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος (17,4%), ο Παύλος Γερουλάνος (12,7%), ο Χάρης Καστανίδης (5,3%) και τελευταίος κόβει το νήμα ο Παύλος Χρηστίδης (1,2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις προηγούμενες εκλογές, προκρίνουν την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου (28%) για την θέση του προέδρου του κόμματος, ενώ ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης (24,6%) και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου (24,3%).

Image

Στην ερώτηση «ποιος κατά την άποψή σας μπορεί να φέρει στο ΚΙΝΑΛ ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο Γ. Παπανδρέου (41,5%) προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον Ν. Ανδρουλάκη (27,4%) και τον Α. Λοβέρδο (11,8%).

Image

Σε ότι έχει να κάνει με τη δεξαμενή από τη ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστό 26,8% είναι αυτός που θα φέρει τους περισσότερους ψηφοφόρους από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθεί από κοντά ο Γ. Παπανδρέου (25,3%) και ο Α. Λοβέρδος (23,5%). Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει αμετακίνητος, παραπέμποντας στις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων, που ανεβάζουν πάνω από το 40% το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ.

Image

Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να πάει το ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2019», και πάλι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη (33,3%) σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που έχουν ως πρώτη επιλογή τον Γ. Παπανδρέου (28,7%).

Image

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη σαφή θέση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ για αυτόνομη πλεύση του κόμματος. Συγκεκριμένα, το 62,2% απαντά ότι δεν επιθυμεί καμιά συνεργασία με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 29,7 % είναι θετικά διακείμενο με μια συνεργασία με την ΝΔ και το 28,9% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

ImageΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ