Νομός Χανίων

Δήλωση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για το κτήριο των ιταλικών στρατώνων


Με τη συμπλήρωση ενός έτους (22 Ιουλίου 2018) από την καταστροφική πυρκαγιά στο ιστορικό κτήριο των ιταλικών στρατώνων στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Σφακιανάκη, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Πριν από 3 χρόνια, το 2016, μετά και την μεταφορά των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου Χανίων στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου, απέστειλα επιστολή στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, για την παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου των ιταλικών στρατώνων στον Δήμο Χανίων, με σκοπό τη δημιουργία, εκεί, του μελλοντικού Δημαρχείου Χανίων. Αυτή ήταν και η πρώτη πράξη διεκδίκησης του κτηρίου εκ μέρους του Δήμου μας.
Ανάλογα αιτήματα εστάλησαν και στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε κάθε ευκαιρία, τόσο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στον τότε Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 22ας Ιουλίου του 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με ομόφωνη απόφασή του (την 1η Αυγούστου 2018), συνηγόρησε να υπάρξει διεκδίκηση του κτηρίου των ιταλικών στρατώνων, ώστε να αποδοθεί στον Δήμο Χανίων και να δημιουργηθεί εκεί, το νέο Δημαρχείο της πόλης. Τονίζεται δε, ότι η νυν βουλευτής Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε ταχθεί τότε, “υπέρ” της παραχώρησης του κτηρίου στον Δήμο Χανίων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μάλιστα, δέσμευσε και ενέκρινε (αρχές Ιουλίου του 2019) το ποσόν των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση και ανακατασκευή του κτηρίου.
Εκείνο το οποίο τόνιζα τότε και επαναλαμβάνω και τώρα είναι ότι, δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή του κτηρίου, χωρίς να γνωρίζουμε ποια θα είναι η χρήση του. Το αίτημα αυτό της παραχώρησης του κτηρίου των ιταλικών στρατώνων στον Δήμο Χανίων , παραμένει ψηλά στην “ατζέντα” μας, ως μια σπουδαία διεκδίκηση της πόλης μας.
Ως Δημοτική Αρχή και ως δημοτική παράταξη θα αγωνιστούμε για αυτό το αίτημα μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι, από κοινού, η νέα δημοτική αρχή και το σύνολο του νέου δημοτικού συμβουλίου Χανίων θα δώσουμε με επιτυχία αυτόν τον αγώνα, ώστε τα Χανιά να αποκτήσουν ένα Δημαρχείο κατάλληλο των αναγκών τους και αντάξιο της ιστορίας τους.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ