ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Δεν είναι επιδότηση το κορωνοβοήθημα στους αγρότες»

Έπιασαν τόπο, τελικά, τα δημοσιεύματά μας και οι ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με τη μετάβαση των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, χωρίς πολλοί ίσως ούτε να το έχουν πάρει χαμπάρι, μόνο και μόνο επειδή έλαβαν την ενίσχυση λόγω COVID-19 και ξεπέρασαν το όριο των 5.000 ευρώ.

Σε μία από τις σχετικές ερωτήσεις που στηρίχτηκαν στα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”, στην ερώτηση συγκεκριμένα του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ανταποκρίθηκε θετικά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ηρακλειώτη βουλευτή, ο αρμόδιος υφυπουργός δίνει τη λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε από την ΑΑΔΕ, η οποία θεωρεί εσφαλμένα ως επιδότηση την αποζημίωση για τον COVID-19 που καταβλήθηκε σε μικρούς ελαιοπαραγωγούς και άλλους παραγωγούς, αναγκάζοντάς τους να τηρούν βιβλία κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι: Η έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα, δε φορολογείται, είναι ακατάσχετη και δεν είναι επιδότηση για να προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.

Η έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς θα αφορά το 2020 και το πρόβλημα λύνεται με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με τη διάταξη αυτή οι επιδοτήσεις θα δηλώνονται στο έτος που εισπράττονται και όχι στο έτος που ανάγονται.

Αντίθετα, για τα επενδυτικά σχέδια ανακοίνωσε ότι το ποσό που χορηγείται ως ενίσχυση για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων θεωρείται εισόδημα αλλά μη φορολογητέο, δεν εμπίπτει στις ενισχύσεις αποζημιωτικού χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνεται στο όριο των 5.000 ευρώ της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ.

Επιστολή και από τους φοροτεχνικούς

Πριν ανακοινωθεί αυτή η θετική εξέλιξη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών είχε στείλει επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιο Πιτσιλή, τονίζοντας την ανάγκη διευκρίνισης αν τα ποσά του Μέτρου 21 για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών οδηγούν σε μετάταξη σε κανονικό καθεστώς αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Οι φοροτεχνικοί ζήτησαν και μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας δήλωσης μεταβολών μετατάξεων για το τρέχον έτος έως την 31η/3/2021.

Αναλυτικότερα, σε σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών, οι φοροτεχνικοί αναφέρουν τα εξής: «Η υποχρεωτική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000, ισχύει από την έναρξη του φορολογικού έτους με υποβολή δήλωσης μεταβολών.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις παρ. 5 και 6 του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000, σχετικά με την ένταξη στο κανονικό καθεστώς των αγροτών, υποβάλλεται δήλωση έναρξης ή μεταβολών, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν. 4174/2013 (Α’170).

Κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2020, για λόγους COVID-19, δόθηκαν ποσά ενισχύσεων στους αγρότες που αφορούν το Μέτρο 21, τα οποία οδήγησαν σε υπέρβαση των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, υποχρεώνοντας σε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς αρκετούς αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Δεν είναι, όμως, ξεκάθαρο αν τα ποσά του Μέτρου 21 αφορούν ενίσχυση ή αποζημίωση, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακυρωθούν μεταγενέστερα μετατάξεις που έχουν ήδη υποβληθεί, με σχετική απόφασή σας.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των μετατάξεων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4174/2013, είναι η 01η/2/2021.

Η διάταξη η οποία κατατέθηκε στη Βουλή με το υπ’ αριθμ. 34 άρθρο, σχετικά με την υποβολή δήλωσης μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς, ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης μεταβολής της μετάταξης την 31η/3/2021, αλλά αναφέρεται στα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020.

Είναι ανάγκη να συμπληρωθεί και με το φορολογικό έτος 2021, ώστε να καλύψει και τις μετατάξεις αυτών που συμπλήρωσαν τα κριτήρια ένταξης με ποσά τα οποία εισπράχθηκαν στο προηγούμενο έτος, δηλ. εντός του 2020 για λόγους COVID-19, και οι εν λόγω μεταβολές υποβάλλονται εντός του Ιανουαρίου 2021. Εξαιρετικά δηλαδή, για τις δηλώσεις μεταβολών των μετατάξεων οι οποίες αφορούν το έτος 2021, για τις περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000 εντός του έτους 2020, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των να ορίζεται επίσης η 31η/3/2021».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ