ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χωρίς ταλαιπωρία η επιστροφή ΦΠΑ – Ψηφιακή η υποβολή των αιτήσεων από τους αγρότες

“Χτύπημα” στη γραφειοκρατία καταφέρνει η κυβέρνηση μέσα από δύο σημαντικές αλλαγές, τόσο ως προς την ψηφιοποίηση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος όσο και ως προς την αποσαφήνιση της δυνατότητας που έχουν μέλη της οικογένειας του αγρότη, να μπορούν και άλλα μέλη, να οδηγούν το αγροτικό του αυτοκίνητο. Έτσι, θα έχουμε άμεσες εξελίξεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Δημήτρη Χριστοφοράκη, οι οποίες και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, από τώρα και μετά, καταργείται η χειρόγραφη υποβολή των αιτημάτων των αγροτών για την επιστροφή ποσοστού από το ΦΠΑ που είχε αποδοθεί στο κράτος, επί των τιμολογίων που εκδίδουν. Αναμένεται να ανοίξει στις 2 Μαΐου η πλατφόρμα, ενώ ετησίως εισάγονται στο σύστημα περισσότερες από 100.000 αιτήσεις.

«Η μεγάλη τομή που θα γίνεται είναι στη διάρκεια της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Παύουν πλέον να υποβάλλουν φάκελο με στοιχεία από τα τιμολόγια αγοράς. Θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport για την κατ’ αποκοπή επιστροφή του ΦΠΑ, με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έλαβαν. Οι αιτήσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 31-12 του επόμενου έτους, από το έτος αναφοράς. Και τυχόν αιτήσεις που στην πρώτη χρονιά εφαρμογής έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν χειρόγραφα στη ΔΟΥ, θα εκκαθαριστούν με την παλιά διαδικασία», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών, λοιπόν, ξεκαθαρίζει πως πλέον δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται οι αγρότες σε όλη αυτή την ταλαιπωρία συγκέντρωσης των αποδείξεων και υποβολής του φακέλου τους στη ΔΟΥ. Βέβαια, είναι άλλο αυτό και άλλο το θέμα που σχετίζεται με την υποβολή των τιμολογίων είσπραξης και των αποδείξεων εξόδων προς τους λογιστές, για τη διαδικασία φορολόγησής τους. Αυτή η προσκόμιση των στοιχείων γίνεται κανονικά και δεν έχει καμία σχέση με τον ΦΠΑ. «Τώρα πια θα γίνεται αυτόματα η υποβολή του αιτήματος για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και έτσι θα τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή τεχνολογία. Θα πρέπει πρώτα λοιπόν να ανοίξει η πλατφόρμα για να δούμε πόσο λειτουργική και πόσο εύχρηστη είναι. Σε κάθε περίπτωση πάντως νομίζω ότι στα πρώτα χρόνια εφαρμογής καλό θα είναι να απευθύνονται οι αγρότες σε κάποιον ειδικό, όπως ακριβώς γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να υποβληθεί σωστά η αίτηση, ώστε να μη χάσουν χρήματα που ενδεχομένως δικαιούνται, από έναν λανθασμένο χειρισμό», σύμφωνα με όσα μας ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών στο neakriti.gr.

Ποιοι όμως είναι οι αγρότες που δικαιούνται την επιστροφή φόρου; «Όλοι οι αγρότες του ειδικού καθεστώς, εάν λαμβάνουν επιστροφή φόρου για τον ΦΠΑ που έχουν καταβάλει, για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν. Είναι κατ’ αποκοπή η επιστροφή του ΦΠΑ, αντισταθμίζοντας τον ΦΠΑ που καταβάλλει, προκειμένου να καλλιεργήσουν τη γη που έχουν και να αποκτήσουν εισόδημα», σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη.

Με την απόφαση, εκσυγχρονίζεται η διαδικασία των επιστροφών με διεύρυνση του χρονικού διαστήματος για το οποίο μπορεί να ζητηθεί επιστροφή. Επιτάχυνση και απλοποίηση της καταβολής του επιστρεπτέου ποσού, με πίστωση στον λογαριασμό των δικαιούχων ανά δεκαπενθήμερο. Υπενθυμίζεται ότι για την καταβολή της επιστροφής είναι απαραίτητο οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό IBAN, που διατηρούν, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή “Μητρώο & Επικοινωνία”.

Ποιος μπορεί να τα οδηγεί; – Η εγκύκλιος για τα αγροτικά αυτοκίνητα

Ως μία διευκρίνιση «για να ξεκαθαρίσει ένα θολό σημείο της νομοθεσίας», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου την εγκύκλιο για τα δικαιώματα χρήσης των αγροτικών αυτοκινήτων μέσα από την οικογένεια των κατόχων-αγροτών. Οι κάτοχοι οχημάτων Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης μέχρι πρότινος δεν ήξεραν τι ακριβώς ίσχυε με τη νομοθεσία σχετικά με το ποιοι μπορούν να οδηγούν τα επαγγελματικά οχήματα, χωρίς να υποστούν κυρώσεις. «Η τροποποίηση της απόφασης έρχεται να ξεκαθαρίσει ένα από τα θολά σημεία της απόφασης, για το ποιοι έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν τα αγροτικά αυτοκίνητα. Πλέον και τα αδέρφια του ιδιοκτήτη του οχήματος μπορούν να τα οδηγούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Με απλά λόγια, αν ένας αγρότης έχει στην κατοχή του ένα διπλοκάμπινο, έχουν δικαίωμα να το οδηγήσουν, εκτός από τον ίδιο, οι γονείς, τα παιδιά, ο/η σύζυγος και τα αδέρφια. Φυσικά, για να το κάνουν αυτό, είναι υποχρεωτικό να καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή να διαθέτουν άδεια οδήγησης των συγκεκριμένων κατηγοριών. Σκοπός αυτής της απόφασης, όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι η διευκόλυνση των αγροτών στην κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των δραστηριοτήτων τους, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του αγροτικού οχήματος.

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος για τα αγροτικά αυτοκίνητα έχει ως εξής:

1.Το άρθρο 1 παρ. 2 του β.δ. 281/1973 (Α’ 84), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του Ν.4530/2018 (Α’ 59) ορίζει τα εξής: “Κατά τις μεταφορές με ΦΙΧ αυτοκίνητο πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι: […] Το ΦΙΧ αυτοκίνητο οδηγείται από τον επαγγελματία ή από προσωπικό που απασχολείται από την επιχείρηση, ή από προσωπικό που τίθεται στη διάθεση της επιχείρησης δυνάμει συμβατικής υποχρέωσης. […] Ειδικότερα, το ΦΙΧ αυτοκίνητο μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) χιλιόγραμμα, καθώς και το ΦΙΧ που έχει τεθεί σε κυκλοφορία στο όνομα “επαγγελματία αγρότη”, σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως ΜΑΜΦΟ, μπορεί να το οδηγούν και μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη του, εφόσον έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις […]”. Αντίστοιχη ρύθμιση περιέχει το Κεφάλαιο Β’ παρ. 1 περ. γ’ της υ.α.Α2/29542/5347/1991 (Β’ 707).

2.Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των οικογενειακών επιχειρήσεων και σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου διευκρινίζουμε ότι ως μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη, τα οποία μπορούν να οδηγούν το ΦΙΧ στις ανωτέρω ειδικές περιπτώσεις, θεωρούνται ο/η σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του ιδιοκτήτη και τα αδέρφια του».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ