ΔΙΕΘΝΗ

Χωριό έχει χωριστεί… στη μέση: Το μισό έχει απαγόρευση κυκλοφορίας, το άλλο μισό όχι

Στα σύνορα Βελγίου-Ολλανδίας καταγράφεται ένα από τα παράδοξα του κορωνοϊού: εξαιτίας της νομοθεσίας κάθε χώρας, ένα χωριό που ανήκει και στις δύο, είναι το μισό κλειστό και το μισό… ανοιχτό.

Συγκεκριμένα, στο κομμάτι του χωριού που ανήκει στο Βέλγιο είναι τα πάντα κλειστά ενώ στο κομμάτι της Ολλανδίας είναι τα πάντα ανοιχτά.

Το ακόμα πιο παράδοξο, συμβαίνει σε μαγαζί, το Zeeman, που είναι ακριβώς επάνω στη διαχωριστική γραμμή με το μισό να είναι σε λειτουργία και το άλλο μισό εκτός! Πολίτης που ήθελε να ψωνίσει από το Zeeman διαμαρτυρήθηκε μάλιστα αφού τα εσώρουχα είναι στο κομμάτι του μαγαζιού που βρίσκεται από τον πλευρά του Βελγίου και έτσι το συγκεκριμένο τμήμα είναι κλειστό.

Ο δήμαρχος του Baarle-Nassau που ανήκει στην Ολλανδία, Marjon De Hoon αναφέρθηκε στο μαγαζί με τα ρούχα: «απλά το μισό κομμάτι ακολουθεί τα ολλανδικά μέτρα και το άλλο μισό τα βελγικά. Όποιος θέλει να ψωνίσει από την βελγική πλευρά δεν μπορεί».

Ο δήμαρχος του Baarle-Hertog που ανήκει στο Βέλγιο, Frans De Bont δήλωσε: «τα ολλανδικά καταστήματα είναι κλειστά στο Βέλγιο λόγω κορονοϊού αλλά εδώ είναι ανοιχτά. Ζω 50 μέτρα μακριά και απαγορεύεται να μπω στα ανοιχτά καταστήματα επειδή είμαι Βέλγος».

Οι δρόμοι στο χωριό είναι χωρισμένοι στη μέση σε… βελγικούς και ολλανδικούς με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και καταστήματα να είναι ανοιχτά από τη μία πλευρά και κλειστά από την άλλη.

Ο 58χρονος Onno De Bruijn που κατοικεί στο χωριό δήλωσε: «μπήκα σε ένα κατάστημα και είδα τη διαχωριστική ταινία. Ρώτησα γιατί την τοποθέτησαν και μου είπαν πως από πίσω βρισκόταν το βελγικό κομμάτι και πως εγώ στεκόμουν στο ολλανδικό. Γελούσα πάρα πολύ. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γελάω λόγω των γεγονότων, αλλά αυτή η κατάσταση είναι γελοία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ