ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Χοντρολιά: Ο θησαυρός της Κρήτης που δεν πρέπει να χαθεί

Τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και τελικά της εξαφάνισης αντιμετωπίζει η χοντρολιά, που μεγαλώνει στους ιστορικούς ελαιώνες της Κρήτης και αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό, με το δήμο αγίου βασιλείου να παίρνει μια δυναμική πρωτοβουλία για την προστασία αυτής της αρχαίας ποικιλίας ελιάς, γνωστής για το εξαιρετικό, αρωματικό και θρεπτικό ελαιόλαδό της.

Μέσα από ενημερωτικές ημερίδες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και βιωματικές δράσεις, παραγωγοί και ελαιουργοί εκπαιδεύτηκαν στις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, στη σωστή καλλιέργεια, το σωστό κλάδεμα, και τις μεθόδους που εξασφαλίζουν ένα λάδι ανώτερης ποιότητας, με σεβασμό στη γη και στην παράδοση.

Το έργο για την προστασία και ανάδειξη της χοντρολιάς διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, ο οργανισμός Local Food Experts και η ΚΟΙΝΣΕΠ Ποιότητα Plus, αποτελώντας ένα στοίχημα για τη διατήρηση αυτού του πολύτιμου κομματιού της μεσογειακής μας κληρονομιάς, με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλες περιοχές.

 

Πηγή: neakriti.gr





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ