Νομός Χανίων

Χανιά: Ξανά στις δικαστικές αίθουσες η γυναικοκτονία που σόκαρε το πανελλήνιο – Σήμερα στο Εφετείο

Για άλλη μία φορά, στα Χανιά και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Εφετείου Δυτικής Κρήτης, αναμένεται να αναβιώσουν, οι φρικτές συνθήκες του θανάτου της Αμερικανίδας Βιολόγου, Suzanne Eaton το 2019, με δράστη έναν 27χρονο -τότε- Χανιώτη.

Μόλις πέντε ημέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, η 60χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα σε σπηλιά, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο εξαφάνισης της.

Η είδηση του θανάτου της διακεκριμένης βιολόγου πήρε τεράστιες διαστάσεις, ακόμη και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μετά από 10 μέρες η αστυνομία συνέλαβε ένας 27χρονο Χανιώτη, ο οποίος ομολόγησε ότι αρχικά χτύπησε την Suzanne Eaton με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια την μετέφερε στην σπηλιά και την έριξε από την οροφή.

Στις 13 Οκτωβρίου 2020, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, ο εισαγγελέας στην αγόρευση του ήταν καταιγιστικός σε βάρος του καθ’ ομολογία κατηγορουμένου. Μεταξύ άλλων είπε ότι «ο 28χρονος επίτηδες χτύπησε με το αυτοκίνητό του την 60χρονη. Μετά την έβαλε στο αμάξι, στο πορτ μπαγκάζ, και την μετέφερε στο σημείο. Ενώ ήταν εν ζωή, ήρθε σε συνουσία κατά φύση και παρά φύση μαζί της μία φορά, έχοντας η παθούσα χάσει τις αισθήσεις της…».

Αναφερόμενος στην τελευταία πράξη είπε: «την έριξε ο κατηγορούμενος από ύψος 7 μέτρων. Το σώμα της σφηνώθηκε σε ένα σημείο και έτσι επήλθε ο θάνατος της από ασφυξία», προσθέτοντας ότι «είχε συνείδηση των πράξεων και ότι δεν βρισκόταν σε διατάραξη συνείδησης όταν τελέσθηκε η πράξη».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου έκρινε τον καθ’ομολογία δολοφόνο, ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία 6-1.

Έτσι, με απόφαση του δικαστηρίου τιμωρείται με:

  • ισόβια για ανθρωποκτονία
  • 13 χρόνια για βιασμό
  • 1 χρόνο για πτυσσόμενο
  • 4 μήνες και 1.000€ πρόστιμο για την πτυσσόμενη ράβδο που βρέθηκε σπίτι του

Ο ίδιος ο δράστης στην απολογία του αποδέχθηκε την δολοφονία, υποστήριξε όμως ότι ήταν ατύχημα και ότι δεν είχε βιάσει την Αμερικανίδα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ