Νομός Χανίων

Χανιά: Το πολεμικό ποδήλατο των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης

Συμπληρώνονται φέτος, 81 χρόνια απο την ιστορική Μάχη της Κρήτης που αποτέλεσε μία απο τις σημαντικότερες  πράξεις αντίστασης Κρητικών και συμμάχων κατά της πανίσχυρης τότε πολεμικής μηχανής των Ναζί.

Στιγμές, απο την εποποία εκείνης της εποχής υπάρχουν σήμερα καταγγεγραμμένες σε πολλά σημεία της κρητικής γής.

Μνημειακοί  χώροι, κοιμητήρια, μουσεία , αποτυπώνουν σε κάθε γωνιά του νησιού τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Το ΑΠΕ -ΜΠΕ παρουσιάζει ενα ξεχωριστό πολεμικό κειμήλιο, που χρησιμοποίησαν στη Μάχη της Κρήτης, οι Γερμανικές στρατιωτικές μονάδες.

Πρόκειται για ενα πολυχρηστικό ποδήλατο, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις και κατασκευάσθηκε ειδικά για να καλύψει μέρος των αναγκών του Γερμανικού στρατού.

Το συγκεκριμένο ποδήλατο εχει ως ετος κατασκευής το 1939 και ειναι μάρκας  Diamant. Αποτελεί μέρος της συλλογής του μέλους της λέσχης φίλων κλασσικών μοτοσυκλετών και ποδηλάτων Μανώλη Μαρκαντωνάκη που οπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ το βρήκε πρίν απο μερικά χρόνια σε κάποιο χωριό της Κρήτης.

Οπως μας εξηγεί ο ιδιος, «  κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο  οι περισσότερες  γερμανικές εταιρείες κατασκευής ποδηλάτων που υπήρχαν  τότε έφτιαξαν ποδήλατα για τον στρατό ξηράς( πεζικάριους). Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1.300.000 ποδήλατα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο για τις ανάγκες του Γερμανικού στρατού.

Τα ποδήλατα ηταν ιδανικά κυρίως για  μικρές αποστάσεις και το πλεονέκτημα τους ηταν οτι δεν χρειαζόταν καύσιμα, που λόγω των πολλών μετώπων ηταν περιζήτητα για τους Γερμανούς»

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ .

Ο κ Μαρκαντωνάκης μας εξηγεί την χρήση αυτής της ξεχωριστής πολεμικής « μηχανής».

Οπως μας περιγράφει τα ποδήλατα είχαν διαφορετικές χρήσεις όπως  για παροχή βοήθειας σε τραυματίες( είχαν κουτιά πρώτων βοηθειών)  άλλα ποδήλατα ήταν εξοπλισμένα με βάσεις που έφεραν βαρύ οπλισμό με εκτοξευτές οβίδων κατά των τανκς, ποδήλατα ταχυδρομικά , ασυρματιστών, αξιωματικών , αλλά και απλών στρατιωτών τα οποία είχαν ειδική βάση για να στερεώνουν το τουφέκι.Όλα τα ποδήλατα ήταν εξοπλισμένα επίσης με κουβέρτα, παγούρι, μπέρτα για την βροχή, φανάρι συσκότησης (ίσα που έβλεπαν τον δρόμο), για να μην γίνονται αντιληπτοί  από τον αντίπαλο ότα έπρεπε να μετακινηθούν το βράδυ. Επίσης είχαν μια ροδέλα  κάτω από το  τιμόνι που όταν την  περιέστρεφαν ασφάλιζε το μπροστινό σύστημα και το ποδήλατο μπορούσε να μετακινηθεί σε κακοτραχαλους δρόμους της εποχής χωρίς να ταλαντεύεται(παρέμενε σταθερό) πήγαινε ευθεία, χωρίς να κινδυνεύει ο αναβάτης να πέσει.

Το συγκεκριμένο ποδήλατο της συλλογής του   μεταφέρθηκε μαζί με δεκάδες άλλα από τους Γερμανούς κατά  την απόβαση στη Μάχη της Κρήτης. Ανήκε σε ασυρματιστή  και φέρει κουβέρτα, τηλέφωνο, παγούρι, μπερτα , βάση για το τουφέκι, και καλύμμα για το φανάρι ( συσκότησης).Μπροστινό φρένο και φρένο  κόντρα πίσω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ