ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Χανιά: Το μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα και γιατί το ακόντιο πήγε σε… μαιευτήριο

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 1982, κατά την διάρκεια της 3ης ημέρας του πανελληνίου Πρωταθλήματος στίβου στα Χανιά (η διοργάνωση είχε μετατεθεί λόγω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το καλοκαίρι στο ΟΑΚΑ), διεξήχθη ο τελικός του ακοντισμού και η Σοφία Σακοράφα με βολή στα 74.20μ σημείωσε ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ.

Στον τελικό μετείχαν 12 αθλήτριες (δεν έγινε προκριματικός που ήταν προγραμματισμένος για το πρωί της ίδιας ημέρα) και η Σακοράφα (ΓΣ Τρικάλων) ξεκίνησε τον αγώνα με βολή στα 66.58μ και συνέχισε με 61.82μ στη δεύτερη προσπάθεια και 65.72μ στην τρίτη. Έτσι έφθασε στην ιστορική 4η βολή της, με την οποία το ακόντιό της προσγειώθηκε στα 74.20μ σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους των Χανίων που είχαν γεμίσει το στάδιο «Έλενας Βενιζέλου». Η Σακοράφα έριξε 65.90μ στην πέμπτη βολή, ενώ η έκτη ήταν άκυρη.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Φινλαδή Τίνα Λίλακ με 72.40μ από τις 29 Ιουλίου 1980, ενώ η ίδια αθλήτρια κατάφερε το επόμενο καλοκαίρι (13 Ιουνίου 1983 στο Τάμπερε) να κάνει και πάλι δικό της το ρεκόρ με 74.76μ. Το ρεκόρ της Σακοράφα ήταν φυσικά και πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο παρέμεινε μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου, οπότε και όλες οι μέχρι τότε επιδόσεις μηδενίστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελλείψει ζυγαριάς στο στάδιο, το ακόντιο μεταφέρθηκε από τον έφορο στο μαιευτήριο Χανίων, όπου ζυγίστηκε και εν τέλει κατοχυρώθηκε η επίδοση της.

Το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1982 πήρε η Ελένη Πέτροβα του Εθνικού ΓΣ με 47.02μ και το χάλκινο η Άρτεμις Κανδρεβιώτου του ιδίου συλλόγου με 46.12μ.

Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, 29 Απριλίου 1957 και κατάφερε να γράψει την δική της ιστορία στο άθλημα του στίβου. Με τον αθλητισμό άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του ΓΣ Τρικάλων. Στην καριέρα της πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το συνολικά πάνω από 30 μέτρα. Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ).

Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική.

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ