ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά: Στη Σκάλα της Παλαιόχωρας αποβιβάζονται οι μετανάστες (εικόνες)

Το αλιευτικό σκάφος μήκους 25 αναμένεται να ελλιμενιστεί ρυμουλκούμενο από λεπτό σε λεπτό  στη Σκάλα της Παλαιόχωρας, όπου θα αποβιβαστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 430 μετανάστες που διασώθηκαν 15 μίλια νότια της περιοχής από τις λιμενικές αρχές.

Ίσως να πρόκειται για την πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στην Κρήτη, πλοίο που διασώζει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο.

Όπως προαναφέρθηκε, στην επιχείρηση, που έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, συμμετείχε και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης», ενώ δεσμεύτηκαν ένα δεξαμενόπλοιο και δύο φορτηγά πλοία τα οποία βρέθηκαν στο στίγμα του αλιευτικού από την πρώτη στιγμή και λειτούργησαν ως «κυματοθραύστες» για να προστατέψουν τους μετανάστες από τις καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας Χανίων ξεκίνησε αργά χθες τη νύχτα και πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί νοτιάδες εντάσεως 7 μποφόρ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στον 98.4 είπε ότι πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, καθότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, ενώ ο έντονος κυματισμός δυσχαιρένει το έργο των Αρχών. Το σήμα κινδύνου δόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα μέσω του 112, για εκατοντάδες πρόσφυγες στοιβαγμένους σε αλιευτικό νότια 18 μίλια νότια των Χανίων στην θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού υπό το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο σημείο, επιχείρησαν παράλληλα και δύο ιταλικά αλιευτικά προσφέροντας βοήθεια.

 

 

 

 

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ