ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά – «SOSτε τις καστανιές»: Αναζητείται απεγνωσμένα λύση για να σωθεί η παραγωγή

Λύσεις για να σωθεί η καλλιέργεια κάστανου στα καστανοχώρια των Χανίων, που κινδυνεύει με αφανισμό, αναζητούν οι παραγωγοί σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συνεταιρισμούς, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συνδρομή του δασολόγου, πρώην διευθυντή Ερευνών του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” κ. Στέφανου Διαμαντή. Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με ασθένειες που πρόσβαλαν τα δέντρα έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην παραγωγή, η οποία έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάστηκε η προοπτική αναβίωσης της παραγωγής κάστανου μέσω μιας προβασικής φυτείας.

Καστανιές, Χανιά

Ο πρώην διευθυντής του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, καθηγητής Δασολογίας και Φυτοπαθολογίας κ. Διαμαντής, υπέδειξε στους εκπροσώπους των παραγωγών συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο στηρίζεται στην καλλιέργεια του κάστανου με αφοσίωση και που μακροπρόθεσμα όχι απλά μπορεί να σώσει την παραγωγή, αλλά και να δημιουργήσει προοπτικές για την ανάπτυξή της.

«Χρειάζεται μια σειρά μέτρων, τα οποία όμως πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν πρέπει να αρκούμαστε σε χρηματοδοτήσεις και σε επιδοτήσεις. Χρειάζεται εισροή για να πάρουμε εκροή από μια δραστηριότητα», σημείωσε ο καθηγητής, παρατηρώντας ότι «οι καστανιές έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ όλα τα καινούργια αγροτεμάχια φυτεύονται με ελιές. Όλοι μού λένε “η ελιά δεν αποδίδει”, ενώ το κάστανο πωλείται από τη στιγμή που θα συλλεγεί από τα δέντρα. Ενώ λοιπόν το κάστανο αποδίδει, εντούτοις όλοι οι αγρότες καλλιεργούν ελιές. Αυτό είναι ακατανόητο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”.
Εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών από τα Εννιά Χωριά και τα Παλαιά Ρούματα, περιοχές που άλλοτε φημίζονταν για τη μεγάλη παραγωγή κάστανου, περιέγραψαν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Θεόδωρος Ραϊσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Έλους, αποδίδει την αιτία του κακού στη μελάνωση και στο έλκος που έπληξαν τις καστανιές και μιλά για μείωση της παραγωγής τα τελευταία 30 χρόνια σε ποσοστό πάνω από 70%.

Καστανιές, Χανιά

«Όπως πάει η κατάσταση, σε λίγα χρόνια θα αγοράζουμε κάστανα από αλλού για να τρώμε οι ίδιοι οι παραγωγοί», τόνισε ο κ. Ραϊσάκης.
Αλλά και ο κ. Χαράλαμπος Ανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Εννιά Χωριά Α.Ε., όπου συσκευάζονται κάστανα, μίλησε για χρονιές που δεν υπάρχει παραγωγή. Όσο δε για την περασμένη περίοδο συγκομιδής, τόνισε ότι η παραγόμενη ποσότητα στα Εννιά Χωριά δεν ξεπέρασε τον ένα τόνο και διατέθηκε τοπικά.

«Η ανομβρία που έτυχε, αλλά και οι ασθένειες επηρεάζουν τον κόσμο. Η καστανιά στην Κρήτη δεν είναι δασικό δέντρο. Είναι αναπτυγμένη δίπλα σε οικισμούς και πάντα ποτίζεται. Χρειάζεται ανθρώπινη φροντίδα», σημείωσε ο κ. Ανουσάκης.

Απαιτείται ανανέωση με νέες φυτεύσεις 

Η γήρανση των δέντρων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Παλαιών Ρουμάτων, όπου από τα 35.000 δέντρα έχουν απομείνει μόνο 10.000, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Εννιά Χωριά.
Η διοίκηση του Καστανοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων εκτιμά ότι απαιτείται ανανέωση της καλλιέργειας με νέες φυτεύσεις ακόμη και μέσα από ένα ενδεχόμενο σχέδιο αναδάσωσης, το οποίο σε βάθος εικοσαετίας θα διασφαλίσει επαναφορά της παραγωγής στα παλιότερα υψηλά επίπεδα.

«Πρέπει να γίνει αυτή η προβασική φυτεία που είπαμε, να ελέγξουμε τις ποικιλίες, να τις ταυτοποιήσουμε, να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο φυτών και παράλληλα να δούμε τις υφιστάμενες ασθένειες και τι ζημιές έχουν προκαλέσει», είπε ο κ. Γιώργος Μοτάκης, πρόεδρος του Καστανοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων.

Στο παρελθόν, ο εμβολιασμός των δέντρων δεν απέδωσε. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων κ. Γιώργο Ψαρά, «η προσπάθεια που είχε γίνει ήταν πολύ καλή. Ίσως υπήρξαν κάποια κενά και δεν ολοκληρώθηκε. Άρα ο στόχος της νέας προσπάθειας είναι να το πιάσουμε από ’κει που είχε μείνει για να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ