Νομός Χανίων

Χανιά: Σημαντικά ζητήματα της πόλης σε συνάντηση του Β. Διγαλάκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Κρήτη και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας που είχε στην Αθήνα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Ο Υπουργός και ο Βουλευτής Χανίων συμφώνησαν ότι το μέλλον της Κρήτης στον πρωτογενή τομέα είναι η Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, καθώς η μεγαλόνησος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και στην αντίστοιχη ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από την πλευρά του κ. Διγαλάκη τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Ένταξη στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» και των επιλαχόντων με αύξηση πιστώσεων στην Περιφέρεια Κρήτης, αίτημα για το οποίο ο Βουλευτής Χανίων έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ο Υπουργός εξετάζει το ζήτημα και θα υπάρξει ενημέρωση το επόμενο διάστημα.
  • Ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους για νεαρά ζώα, οι οποίες είχαν περικοπεί στο 1/3 με την υπ’ αριθ. 1217/264725/5.10.2021 ΚΥΑ. Για το ζήτημα αυτό ο Υπουργός θα ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για τη λύση η οποία δρομολογείται, ώστε να λάβουν τις πλήρεις ενισχύσεις, σε επερχόμενη επίσκεψή του στο αμέσως επόμενο διάστημα στην Κρήτη και στα Χανιά.
  • Πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού στα συσκευαστήρια που τυποποιούν αγροτικά προϊόντα. Η απασχόληση αυτή δεν αφορά μεταποίηση, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για ένα τμήμα της εποχιακής αγροτικής εργασίας. Ο κ. Διγαλάκης ζήτησε να ισχύσει και για τα συσκευαστήρια που τυποποιούν αγροτικά προϊόντα ό,τι ισχύει για τους εργάτες γης που προσκαλούνται από τρίτες χώρες με ετήσια σύμβαση, βάσει του άρθρου 16 του ν. 4783/2021, είτε για τους παράνομα διαμένοντες δυνάμει του άρθρου 13Α του ν. 4251/2014 στην ελληνική επικράτεια. Ο Υπουργός είδε θετικά το ζήτημα αυτό και θα το θέσει στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιλυθεί.
  • Προβλήματα που έχουν προκύψει στην καταβολή ενισχύσεων του έτους 2021 σε κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ζήτημα για το οποίο έχει επίσης καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο κ. Διγαλάκης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ