ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χανιά: Προβλέψεις για “έκρηξη” τουριστικών αφίξεων από Σκανδιναβία

“Εκτίναξη”, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, αναμένεται να παρουσιάσουν την ερχόμενη σεζόν, οι αφίξεις τουριστών από Σκανδιναβικές χώρες στην Κρήτη.

Όπως εκτιμάται, το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ωθεί τους πολίτες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου να γυρνούν την “πλάτη” στη γείτονα χώρα με την Ελλάδα εν γένει, και την Κρήτη ειδικότερα, να παίρνουν την μερίδα του “λέοντος” από τη συγκεκριμένη αγορά.

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, και στην οποία συμμετείχαν ο Άρης Στρατάκης, Περιφερειακός Διευθυντής ΕΟΤ Κρήτης, η Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου, ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου. Οι εν λόγω φορείς μάλιστα έχουν συστήσει το project «Choose Crete» μέσα από το οποίο γίνονται καμπάνιες προώθησης του τουρισμού στο νησί μας.

συνάντηση choosecrete

Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία του κορωνοϊού, στην Κρήτη έφθαναν κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο Σκανδιναβοί τουρίστες.
Αρχικά ο Άγιος Νικόλαος και η Ελούντα ήταν οι προορισμοί που προσέλκυaαν πολίτες από Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία ωστόσο με τα χρόνια γνώρισαν και έμεναν περισσότερο στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Στην ίδια συνάντηση επισημάνθηκε επιπλέον ότι σημαντικές προκρατήσεις καταγράφονται από Αμερικανούς πελάτες ενώ και οι Πολωνοί εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην Κρήτη σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022.

Ωστόσο οι παραδοσιακές αγορές, όπως οι Γερμανοί και οι Άγγλοι, εμφανίζονται συγκρατημένοι στις κρατήσεις τους προς το παρόν. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Αυτή την εποχή κρατήσεις γίνονται από εξαιρετικά πλούσιους πολίτες, οι οποίοι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς “ακόμα κι αν χάσουν τo booking τους σε κάποιο ξενοδοχείο το τίμημα για εκείνους θα είναι μηδαμινό σε σχέση με τα έσοδα που έχουν”.

Cretan food festival στη Νέα Υόρκη

Στο πλαίσιο των δράσεων του «Choose Crete», όπως έγινε γνωστό, θα λάβει χώρα το «Cretan Food Festival», τον Νοέμβριο του 2023, όπου στα πέντε καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, θα γίνει “πάντρεμα” της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Επίσης, στους στόχους του «Choose Crete» είναι η Κρήτη να γίνει ο μεγαλύτερος bike friendly προορισμός στη Μεσόγειο με ανάδειξη μονοπατιών τόσο για πεζοπορία όσο και για ποδήλατο, αφού βρίσκεται σε άνθηση ο περιβαλλοντικός τουρισμός.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ