Νομός Χανίων

Χανιά: Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος στο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.

Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος θα υλοποιηθεί από τον συμβουλευτικό σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. δήμου Χανίων, σε συνεργασία με το γραφείο Αθλητισμού του δήμου, βασιζόμενο στα επιστημονικά προγράμματα αγωγής υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το προσεχές διάστημα, θα υλοποιηθούν τα προγράμματα, διακοπής καπνίσματος (21.10.19 έως 27.12.19), ελέγχου και διαχείρισης βάρους (3.2.20 έως 10.3.20) και άσκησης, αναψυχής και υγείας (27.4.20 έως 3.7.20)». Η διάρκειά τους θα είναι 10 εβδομάδων και θα περιλαμβάνουν μία ομαδική διάλεξη με σκοπό την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων (κάθε 2 εβδομάδες), μία ατομική συνεδρία (κάθε εβδομάδα με προγραμματισμένα ραντεβού) καθώς και ομαδικά προγράμματα άσκησης και ατομική συμβουλευτική για την άσκηση.

«Για να ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία διακοπής καπνίσματος θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τα οφέλη στην υγεία, να λάβει σοβαρά υπόψη του τις δυσκολίες και τα συμπτώματα στέρησης και πάνω από όλα να είναι αποφασισμένος» επισημαίνουν οι εμπνευστές του προγράμματος. «Οι ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή πρέπει να είναι ο στόχος για να μπορέσει ο καπνιστής να απαλλαγεί οριστικά από το τσιγάρο. Σκοπός είναι η αλλαγή κάποιων συνηθειών και όχι η διακοπή τους, όπως για παράδειγμα ο πρωινός καφές και η βραδινή έξοδος. Σύμφωνα με τις έρευνες, η συμβουλευτική διακοπής καπνίσματος φαίνεται ότι διπλασιάζει την επιτυχία της προσπάθειας και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Η γνωστική συμπεριφοριστική προσέγγιση στοχεύει στην αλλαγή της σχέσης των συνηθειών και των δραστηριοτήτων με το κάπνισμα. Η διακοπή καπνίσματος χρειάζεται υποστήριξη και ενθάρρυνση, κίνητρα για την προσπάθεια και επιβράβευση για την επιτυχία. Παράλληλα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται άμεσα με τα θετικά αποτελέσματα στην επιτυχημένη διακοπή του καπνίσματος» συμπληρώνουν.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος περιλαμβάνει: Παρεμβάσεις ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενημερώσεις για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος στην υγεία, ενώ οι ειδικοί, βασιζόμενοι στο μοντέλο των σταδίων αλλαγής, θα πραγματοποιήσουν ομαδικές και ατομικές συνεδρίες για τον καθορισμό στόχων, την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση άγχους και αυτο-αποτελεσματικότητας. Τελικός σκοπός του προγράμματος είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ποιοτικού τρόπου ζωής, μέσα από τις αλλαγές των στάσεων για το κάπνισμα και την άσκηση. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Η παραλαβή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκινά από τη Δευτέρα 14.10.19 έως και την Παρασκευή 18.10.19 στον συμβουλευτικό σταθμό, Παρ. Κανεβάρω 26-28. Πληροφορίες δίνονται στο τηλ 28210-54650, από την Στέλλα Ψούνη, ψυχολόγο – συντονίστρια του προγράμματος.