Νομός Χανίων ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χανιά: Πινγκ-πονγκ ευθυνών για την κοίτη του Κλαδισού που είναι σαν δάσος – «Υδροβιότοπος το ακαθάριστο τμήμα», λέει η Αντιπεριφέρεια

Αθωράκιστη απέναντι σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα είναι η περιοχή του Κλαδισού στα Χανιά όπου παρά τις σαφείς οδηγίες  του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, η κοίτη του ποταμού θυμίζει δάσος. Η Αντιπεριφέρεια μιλά για αδυναμία παρέμβασης σε όλο το μήκος της κοίτης λόγο υδροβιότοπου ενώ στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

Μια απλή καταγραφή αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πως κάθε άλλο παρά ποτάμι θυμίζει η κοίτη του ποταμού Κλαδισού, από τον κόμβο μέχρι και την οδό Σελίνου, με την βλάστηση να απειλεί να καλύψει ακόμη και τα πρόσφατα κατασκευασμένα γεφυράκια για τους περιπατητές.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

Λίγες ώρες μετά την κατεπείγουσα επιστολή του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες με την οποία ζήτησε μεταξύ άλλων την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών, η εικόνα που καταγράφει ο τηλεοπτικός φακός είναι απογοητευτική. Στην εκβολή του ποταμού η βλάστηση καλύπτει ακόμη και πέτρινες κατασκευές με τους κατοίκους της περιοχής πάντως να μιλούν για μπαζώματα και αλλαγή της κοίτης σε πολλά σημεία που ανατρέπουν τη φυσική ροή των νερών του ποταμού.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν τα νερά του Κλαδισού υπερχείλισαν απειλώντας σπίτια και περιουσίες. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν έντονα με τους κατοίκους σήμερα να επαναλαμβάνουν την ανάγκη χάραξης ενός συντονισμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής μιλά για επαρκείς καθαρισμούς στα πεδία αρμοδιότητας της, υποστηρίζει πως το τμήμα του Κλαδισού που δεν καθαρίζεται είναι υδροβιότοπος και αφήνει αιχμές στο Υπουργείο για ανύπαρκτη χρηματοδότηση των περιφερειών για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

Τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των Χανίων επαναξιολόγησαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΝΟ, έχοντας σαν βάση τις χαρτογραφημένες περιοχές υψηλού κινδύνου. Εκτός από τους καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων που είναι σε εξέλιξη, έχει αποφασιστεί τακτική παρακολούθηση της εικόνας τους, πρωτίστως σε επικίνδυνες περιοχές. Στόχος είναι η έγκαιρη απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις παραποτάμιες αρτηρίες που πάντα λειτουργούν επιβαρυντικά, αυξάνοντας την πιθανότητα πλημμυρών.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

Ταυτόχρονα, η Πολιτική Προστασία έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση των περιοχών που απειλούνται από πλημμυρικά φαινόμενα και οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες. Αγία Μαρίνα, Σούδα, Λιβάδια, Κατσιφαριανά, είναι οι περιοχές του δήμου Χανίων στις οποίες έχουν επανειλημμένα καταγραφεί πλημμύρες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης είπε ότι ειδικά για την περιοχή της Σούδας υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή γιατί εκεί καταλήγουν όλοι οι παραπόταμοι, από τον Αϊ Γιάννη, τα Τσικαλαριά και αλλού.

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

 

Κοίτη Κλαδισός ποταμός Χανιά

 

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ