ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά: Μεγάλη πίεση στο Νοσοκομείο απο τις νοσηλείες με κορωνοϊό – Ανεμβολίαστοι όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ

Αυξήθηκαν κι άλλο μέσα στο Σαββατοκύριακο οι ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης, που έφτασαν τους 218 ακολουθώντας την ανοδική πορεία των ημερήσιων νέων κρουσμάτων, χωρίς ωστόσο σημαντική επίπτωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του νησιού οδηγεί στο άνοιγμα δύο νέων κλινικών covid στο ΠΑΓΝΗ και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αν και το Νοσοκομείο Χανίων τελεί υπό συνθήκες “ασφυξίας”, λόγω των αθρόων εισαγωγών των προηγούμενων ημερών.

Σήμερα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου και στην ΕΡΤ Χανίων ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, υπάρχουν μόλις 3 διαθέσιμες κλίνες στις κλινικές covid, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά κάλυψης και στις κλίνες της ΜΕΘ και της Παιδιατρικής κλινικής covid. Όπως ανέφερε, οι 7 από τις 8 κλίνες στην Παιδιατρική κορονοϊού είναι καλυμμένες από παιδιά, 2 από τα οποία είναι έως 2,5 μηνών βρέφη και ένα 12 μηνών. Στη ΜΕΘ, όπως εξήγησε, όλοι οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας 47 -84 ετών. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. “Αυτοί οι συμπολίτες μας που φοβούνται να εμβολιαστούν επειδή έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιαστούν χθες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέας.

Τα μικρά παιδιά δίνουν το παράδειγμα στους εμβολιασμούς

Στον αντίποδα, πάντως, κινούνται τα παιδιά 5-11 ετών που προσέρχονται με υποδειγματικό τρόπο, όπως λέει τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, για να εμβολιαστούν. Καθημερινά στο νοσοκομείο Χανίων εμβολιάζονται 180 παιδιά, σύμφωνα με τον κ. Μπέα, ενώ στο ΠΑΓΝΗ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για τον εμβολιασμό τους, προσέρχονται καθημερινά 250 παιδιά, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιάδάκης.

Τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, η μειωμένη νοσηρότητα στους νέους, που κυρίως πλήττονται σε αυτή τη φάση της πανδημίας, αλλά ενδεχομένως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της “Ομικρον” φαίνεται να επιδρούν ώστε, παρά τις αυξημένες εισαγωγές και την μεγάλη μολυσματικότητα, να μην έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, όπως ανέφερε ο κ. Μπέας, κληθείς να σχολιάσει τη νέα πραγματικότητα στην Κρήτη. Αντιπαρέβαλε δε τα σημερινά δεδομένα, με παγιωμένα πάνω από 600 νέα ημερήσια κρούσματα στα Χανιά, με εκείνα του περασμένου Αυγούστου, όταν με το ένα τέταρτο των κρουσμάτων, η πληρότητα των κλινών ήταν στο 100%.

Αυξάνονται οι εισαγωγές, όχι οι διασωληνωμένοι

Σήμερα (10/1) στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται 218 ασθενείς, από τους οποίους 187 είναι στις κλινικές covid και 31 στις ΜΕΘ, με τους 27 να είναι πιο σοβαρά, διασωληνωμένοι. Αναλυτικά, οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο διαμορφώνονται ως εξής:
ΠΑΓΝΗ: 54 ασθενείς, 41 στην κλινική covid, 13 στη ΜΕΘ, οι 12 διασωληνωμένοι
Βενιζέλειο: 42 ασθενείς, 35 στην κλινική covid, 7 στη ΜΕΘ, οι 5 διασωληνωμένοι
Νοσοκομείο Χανίων: 85 ασθενείς, 76 στην κλινική covid, 9 στη ΜΕΘ, οι 8 διασωληνωμένοι
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 22 ασθενείς, 20 στην κλινική covid, 2 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 2 ασθενείς στην κλινική covid
Νοσοκομείο Σητείας: 6 ασθενείς στην κλινική covid
Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 3 ασθενείς στην κλινική covid
Νοσοκομείο Νεάπολης: 4 ασθενείς στην κλινική covid.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ