Νομός Χανίων

Χανιά: Καθάρισαν τμήμα της κοίτης του Κλαδισού – Υπαρκτός ο κίνδυνος υπερχείλισής του σε πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα

Τμήμα της κοίτης του ποταμού Κλαδισού, από το ύψος του Κλειστού Γυμναστηρίου μέχρι και την εκβολή του, καθάρισαν τα συνεργεία του Δήμου Χανίων και της ΔΕΥΑΧ. Ο κίνδυνος, ωστόσο, υπερχείλισης του ποταμού σε πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα τους επόμενους μήνες δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς το νότιο τμήμα του ποταμού, από το Κλειστό και προς το Βαμβακόπουλο, παραμένει πνιγμένο από τη βλάστηση.

Η παρέμβαση του Δήμου έγινε μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής και περιορίστηκε στο τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως υδροβιότοπος. Αρμόδια για το υπόλοιπο τμήμα είναι η Αντιπεριφέρεια.

Αν και τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών, η εικόνα στον μεγαλύτερο ποταμό που διέρχεται από τον αστικό ιστό της πόλης παραμένει απογοητευτική. Σε πολλά σημεία η βλάστηση καλύπτει ακόμη και πέτρινες κατασκευές, με τους κατοίκους της περιοχής πάντως να μιλούν για μπαζώματα και αλλαγή της κοίτης, που ανατρέπουν τη φυσική ροή των νερών του ποταμού.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριος του 2019 τα νερά του Κλαδισού υπερχείλισαν, απειλώντας σπίτια και περιουσίες. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν έντονα, με τους κατοίκους σήμερα να επαναλαμβάνουν την ανάγκη χάραξης ενός συντονισμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής επανειλημμένα φέτος έχει μιλήσει για επαρκείς καθαρισμούς στα πεδία αρμοδιότητας της περιφερειακής Αρχής, υποστηρίζοντας πως το τμήμα του Κλαδισού που δεν καθαρίζεται είναι υδροβιότοπος και αφήνοντας αιχμές στο υπουργείο για ανύπαρκτη χρηματοδότηση των Περιφερειών για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των Χανίων επαναξιολόγησαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΝΟ, έχοντας σαν βάση τις χαρτογραφημένες περιοχές υψηλού κινδύνου. Εκτός από τους καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων που είναι σε εξέλιξη, έχει αποφασιστεί τακτική παρακολούθηση της εικόνας τους, πρωτίστως σε επικίνδυνες περιοχές. Στόχος είναι η έγκαιρη απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις παραποτάμιες αρτηρίες, που πάντα λειτουργούν επιβαρυντικά, αυξάνοντας την πιθανότητα πλημμυρών.

Ταυτόχρονα, η Πολιτική Προστασία έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση των περιοχών που απειλούνται από πλημμυρικά φαινόμενα και οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες. Αγία Μαρίνα, Σούδα, Λιβάδια και Κατσιφαριανά είναι οι περιοχές του δήμου Χανίων στις οποίες έχουν επανειλημμένα καταγραφεί πλημμύρες.

Φέτος, η παρατεταμένη ανομβρία συνέβαλε στον περιορισμό της ανησυχίας των τοπικών κοινωνιών, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με πλημμύρες κάθε φορά που εκδηλώνονται βροχές με μεγάλη διάρκεια και ένταση. Η απειλή των πλημμυρών, ωστόσο, από τις οποίες έχουν πληγεί στο παρελθόν δεκάδες περιοχές των Χανίων, δεν έχει εκλείψει.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ