Εκδρομές - Ταξίδια Νομός Χανίων

Χανιά: Η υψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα κόβει την ανάσα – Ποιος την έφτιαξε – Σπάνιο βίντεο από τα εγκαίνια

Η γέφυρα της Αράδαινας, μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές στην Ελλάδα, δεσπόζει επιβλητικά πάνω από το φαράγγι της Αράδαινας στα Χανιά της Κρήτης. Με ύψος 138 μέτρα, είναι η υψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα και η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, καθιστώντας την έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του bungee jumping.

Η ιστορία της γέφυρας αρχίζει το 1985, όταν η κατασκευή της ξεκίνησε με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη, οι οποίοι κατάγονται από τον Άγιο Ιωάννη, ένα χωριό 5 χιλιόμετρα δυτικά της Αράδαινας. Η γέφυρα, που ολοκληρώθηκε το 1986, δεν ήταν μόνο ένα τεχνικό επίτευγμα αλλά και ένα κοινωνικό έργο με τεράστια σημασία για την τοπική κοινότητα.

Πριν από την κατασκευή της γέφυρας, η επικοινωνία μεταξύ των χωριών που βρίσκονταν στις δύο πλευρές του φαραγγιού ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι κάτοικοι έπρεπε να ανεβοκατεβαίνουν τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού με τα πόδια ή με γαϊδουράκια, γεγονός που καθιστούσε τη μετακίνηση χρονοβόρα και επικίνδυνη. Η γέφυρα της Αράδαινας, γνωστή και ως γέφυρα Βαρδινογιάννη, ένωσε τα χωριά αυτά, όπως ο Άγιος Ιωάννης και η Ανώπολη με τα υπόλοιπα Σφακιά, διευκολύνοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η κατασκευή της γέφυρας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Σήφη Μανούσακα, ο οποίος προώθησε το αίτημα στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Επίσης, η υλοποίηση του έργου ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Θεόδωρου Πολυράκη, ο οποίος υπηρέτησε ως κοινοτάρχης στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων για 33 χρόνια.

Σήμερα, η γέφυρα της Αράδαινας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για bungee jumping στην Ευρώπη, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θέα από τη γέφυρα είναι απλά εντυπωσιακή, προσφέροντας μια μοναδική οπτική του φαραγγιού και του γύρω τοπίου.

Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν στις 28 Δεκεμβρίου 1986, σε μια γιορτινή εκδήλωση που άλλαξε τη ζωή των κατοίκων των ορεινών χωριών των Σφακίων.

ΠΗΓΗ: carandmotor.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ