Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: “Η τριλογία του Μίκη” με τους Vamos απόψε στο θέατρο Μ. Θεοδωράκης

Το Μουσικό Σύνολο Vamos τιμά τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση τριών εμβληματικών έργων του. Μαουτχάουζεν, Λιποτάκτες και Romancero Gitano.
Η συναυλία τιμής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Λιμάνι των Χανίων, στις 7 το απόγευμα.
Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Henning Zierock.
Ερμηνεία: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώτη

Mαουτχάουζεν (The Balad of Mauthausen) ονομάστηκε ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία αποτελούν μελοποίηση -κατά κύριο λόγο- του αφηγηματικού έργου Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Οι “Λιποτάκτες” είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Η μελοποίηση τους χρονολογείται στο διάστημα 1952-1954
«Ρομανθέρο Χιτάνο»: Το όνομα συλλογής ποιημάτων του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ρομανθέρος, δηλαδή ρομάντζα, ερωτικές ιστορίες, των χιτάνος – ή αλλιώς ο ύμνος της τσιγγάνικης ομορφιάς και περηφάνιας.
Στις αρχές του 1967 ο Οδυσσέας Ελύτης, που είχε μεταφράσει ήδη τα ποιήματα του “Romancero Gitano”, σκέφτηκε να αποδώσει απλά εφτά από αυτά τα ποιήματα, κρατώντας μόνο τα ουσιώδη στοιχεία τους – βάζοντας και ομοιοκαταληξίες – ώστε να γίνουν τραγούδια.
Για τα τραγούδια αυτά ο κατάλληλος συνθέτης ήταν ασφαλώς ο Μίκης Θεοδωράκης.
Όλα τα έργα έχουν ενορχηστρωθεί ξανά στο ύφος και το ηχόχρωμα των Vamos.
Τα Δελτία Δωρεάν Εισόδου, έχουν ήδη εξαντληθεί, όπως είπε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, η γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και μέλος του Δ.Σ. των Vamos, Μαίρη Πιταριδάκη.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ