Νομός Χανίων

Χανιά: Η Γερμανική Πρεσβεία απαγόρευσε σε δημοσιογράφο να καλύψει εκδήλωση στο Γερμανικό νεκροταφείο

Τον αποκλεισμό Χανιώτη δημοσιογράφου από εκδήλωση που έγινε στο Γερμανικό Νεκροταφείο, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, με την παρακάτω επιστολή: 

Με την ολοκλήρωση των φετινών εορτασμών για την Μάχη της Κρήτης, καταγγέλθηκε από την εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” ένα πρωτοφανές γεγονός. Η εφημερίδα κατήγγειλε ότι η Γερμανική Πρεσβεία απαγόρευσε σε δημοσιογράφο της, να καλύψει  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό νεκροταφείο. Η δικαιολογία ήταν,όπως είπε εκπρόσωπος της πρεσβείας, ότι πέρυσι είχε συμβεί μια παρεξήγηση. Η “παρεξήγηση” στην οποία αναφέρθηκε η εκπρόσωπος, αφορούσε ρεπορτάζ της εφημερίδας που ανέδειξε  ένα ναζιστικό μήνυμα σε στεφάνι που κατέθεσε η Ομοσπονδιακή Ένωση Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Γερμανική Πρεσβεία απαγόρευσε σε εκπροσώπους τοπικής εφημερίδας να καλύψουν μια τελετή μνήμης που είχε ενταχθεί στις επίσημες εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την Μάχη της Κρήτης. Τα γεγονότα δείχνουν ότι το Γερμανικό κράτους αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για ναζιστικές επιγραφές σε στεφάνια , σε ένα τόπο που υπέφερε όσο λίγοι από τις ναζιστικές θηριωδίες, απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφους που το ανέδειξαν.

83 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Ελλάδας από τη Γερμανία και εβδομήντα εννιά χρόνια μετά τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κυβερνήσεις της Ο.Δ. Γερμανίας συνεχίζουν να αρνούνται και να μην πληρώνουν στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί στις διεθνείς διασκέψεις. Ταυτόχρονα πρόσφατες είναι οι καταγγελίες για το πρόγραμμα Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα, που υλοποιείται από το Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΚΚΕ καλεί τον Χανιώτικο λαό και την νεολαία να βγάλει συμπεράσματα από την πράξεις που ακολουθεί το Γερμανικό κράτος και η πρεσβεία του. Αποδεικνύεται ότι  όχι απλά δεν σκέφτεται να υλοποιήσει τις αποζημιώσεις που οφείλει για τις καταστροφές που προκάλεσε στην χώρα μας η χιτλερική κατοχή, αντιθέτως καλύπτει με τέτοιες ενέργειες,όσους κλείνουν το μάτι στον Ναζισμό και προσπαθούν να τον αθωώσουν.

Έχουν τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, όπως και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν γιατί δεν έχουν πάρει συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.  Ταυτόχρονα το προκλητικό γεγονός που συνέβη φέτος στις εκδηλώσεις της μάχης της Κρήτης αποδεικνύει ότι οι δήθεν “σύμμαχοι” της χώρας στην ΕΕ, όχι απλά δεν πρωτοστατούν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια των λαών , αντίθετα πρωτοστατούν στο ξαναγράψιμο της ιστορίας. Αυτούς ακολουθούν όλα τα αστικά κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και προσπαθούν να πείσουν τον λαό μας, ότι ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν έργο κάποιων παράφρονων, κρύβοντας ότι ο φασισμός και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος προέρχεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια. Είναι τα ίδια τα κόμματα της υποταγής στην ΕΕ που προσπαθούν να πείσουν τον λαό μας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω από την καπιταλιστική εκμετάλλευση , ταυτίζοντας τον φασισμό με τον κομμουνισμό, τους κατακτητές με όσους αντιστάθηκαν σε αυτούς, τους θύτες με τα θύματα.

Τους απαντάμε ότι  ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει τί σημαίνει φασισμός, ότι η ιστορία του αντιστασιακού κινήματος που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές, απέδειξε ότι ο ενωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝOMOY ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ